Одржано такмичење “Кинески мост”

Такмичење у познавању кинеског језика и културе “Кинески мост”, одржано је jуче у просторијама Културног центра Пале.

Тема такмичења је гласила “Снови уљепшавају будућност” (Dreams englighten the future – 梦想开启未来).

На такмичењу су учествовали студенти Катедре за кинески и енглески језик и књижевност са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Манифестација се одржава трећу годину за редом и представља прелиминарни дио, а ове године учествовало је 10 студената. Прво и друго мјесто одлазе на даље такмичење у Кину, гдје освајач првог мјеста одлази као такмичар, а другог као посматрач. Пвопласирани добија и стипендију да борави шест мјесеци бесплатно у Кини, на универзитету који изабере.

Доцент на Катедри за кинески и енглески језик и књижевност Бојана Павловић, каже да је ово такмичење јако битно за студенте који сваке године све више показују интересовање. У прилог томе иде чињеница да је сам процес спремања за ово такмичење јако мукотрпан.

“До сада је све добро пролазило па студентима буде драго што се промовишу на тај начин, јер овакве врсте промовисања младих нема довољно на нашим просторима и они то осјете”, изјавила је Павловићева.

Она је нагласила важност такмичења за представнике НР Кине јер је за њих културна промоција најважнија врста промоције.

“Ово такмичење за њих је јако битно. О томе нам говори чињеница да сваке године имамо читав дипломатски кор као почасне госте и у том смислу они наш факултет виде као онај који реперезентује земљу домаћина”, нагласила је Павловићева.

Дописник највеће кинеске новинске агенције Xinhua Jianjun Han, рекао је да је ово такмичење намијењено страним студентима којима је ово прилика да се окушају у знању кинеског језика.

“Кинези пуно пажње посвећују овом такмичењи и оно је јако популарно баш због тога што сви желе да знају на који начин се кинеска култура репрезентује у иностранству и како странци прихватају кинеску културу”, подвукао је Jianjun Han.

Прошлогодишња побједница такмичења “Кинески мост” Ивана Вујичић, студент је четврте године Катедре за кинески и енглески језик и књижевност. Изразила је велико задовољство што је имала прилику да оде у Кину и такмичи се на интернационалном нивоу на којем су учествовали људи из 120 земаља.

“Ово такмичење је изузетан догађај и мислим да наши људи не схватају до које то мјере иде и коју величину поприма. Ово није само прилика да се забавимо већ и да научимо језик мало боље”, изјавила је Вујичићева.

Такмичењу је присуствовали представници Универзитета у Источном Сарајеву, на челу са ректором проф. др Радославом Грујићем и амбасадор НР Кине у БиХ са својим сарадницима.

WEB редакција УИС