Промоцијом доктора наука настављено обиљежавање Крсне славе и Дана Универзитета

Вјерским обредом ломљења славског колача јутрос је почело обиљежавање Крсне славе Светог Ћрилила и Методија и Дана Универзитета у Источном Сарајеву.

Наставак обиљежавања Крсне славе и Дана Универзитета услиједио је промоцијом доктора наука, а завршава се Свечаном академијом, којој ће присуствовати представници власти и министри из Републике Српске и БиХ, те ректори са десетак свјетских универзитета, као и универзитета из Републике Српске и БиХ.

“Универзитет у Источном Сарајеву имао је евидентан напредак, што је видљиво кроз изградњу нових објеката и лабораторија, као и према броју стално запослених професора и младих асистената који су ту докторирали и постали угледни професори”, изјавио је ректор проф. др Радослав Грујић.

Грујић је истакао да је посебно поносан на број међународних пројеката који су одобрени овом Универзитету, што је знак квалитета професора и истраживача, који пишу апликације.

“Од укупног броја аплицираних међународних пројеката, 25 одсто наших пројеката је одобрено и реализује се од 2015. године, што је далеко изнад европског просјека и вјероватно међу најбољим у региону”, рекао је Грујић на конференцији за новинаре.

Он је подсјетио да се, захваљујући пројекту модернизације Универзитета у прошлој години, обезбиједила најсавременија лабораторијска опрема за све техничке факултете и друга опрема за учење, као и намјештај за остале факултете на Универзитету.

Грујић је напоменуо да ће ускоро бити усељива зграда Богословског факултета, те подсјетио да је Универзитет пружио помоћ ресорном Министарству у изградњи студентских домова на Палама и у Фочи.

“Током године биће саниран Студентски дом и зграде Ликовне академије и Факултета за менаџмент у Требињу, а очекујемо да се нађу одређена средства и за санацију Дома и зграде Технолошког факултета у Зворнику, те обезбиједи Студентски дом у Лукавици”, навео је Грујић.

Као стратешке циљеве у наредним пет године, Грујић је навео модернизацију наставних планова и програма, побољшање научноистраживачког рада, те подизање нивоа знања и компетенција дипломираних студената на виши ниво да би задовољили потребе тржишта.

“Желимо да широком акцијом и запошљавањем наших студената пружимо помоћ нашој привреди и локалним заједницама да би ријешили своје проблеме, што нам је заједнички циљ”, рекао је Грујић.

Међу циљевима је и продужетак акредитације која истиче наредне године, што ће бити прилика да се акредитују студијски програми, а о чему је већ разговарано са sa директором Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске.

Ректор Грујић је подвукао да је у свијету присутан тренд да се истраживања врше на границама више различитих области и да у том правцу треба развијати науку.

“Кад је у питању научно -истраживачки рад желимо да побољшамо квалитет рада. У том циљу смо формирали шест центара који покривају различите научне области. Центри имају интедисциплинарни карактер и обухватају критичну масу професора који требају да омогуће истраживања у интердисциплинарним областима” изјавио је Грујић и додао је стратешки циљ Универзитета квалитет у сваком погледу.

Данас је у амфитеатру “Вељко Вулетић” промовисано 49 доктора наука, од којих је 42 присуствовало самом чину промоције.

WEB редакција УИС

Фото: Дејан Мркаја