ФФУИС израстао у респектабилну институцију

Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву у суботу, 21. маја, прославио је крсну славу Светог Јована Богослова. У оквиру Дана Филозофског факултета на Палама истог дана је одржан и научни скуп “Наука и стварност” као и 6. Математичка конференција Републике Српске.

Осврћући се на ратне године када је ова високошколска установа почела са радом декан Филозофског факултета доц. др Драга Мастиловић истакао је да је задовољан оним што је постигнуто у претходном периоду.

Од установе која је имала само два студијска програма и која је радила у потпуно неусловном простору, без икаквих материјалних и техничких могућности, Филозофски факултет на Палама је напредовао и израстао у респектабилну наставно-научну институцију која се данас може похвалити са чак 17 студијских програма и око 2.000 студената.

“У наредном периоду руководство Факултета ће учинити све да ова наставно-научна установа постане још респектабилнија, да служи на корист и овом друштву, и локалној средини и читавој Републици Српској. Надам се да ће тако и бити”, истакао је декан Матиловић.

На овогодишњем научном скупу, којег Филозофски факултет организује једанаесту годину заредом, учешће је узело око 170 научних радника из цијелог свијета. Ове године скуп носи симболичан назив “Наука и стварност”.

Академик и историчар Љубодраг Димић каже да стварност увијек усмјерава науку, али да је наука та која обликује и припрема стварност.

“Наука којом се ја бавим, историја, просто поставља питања која садашњост поставља нама. Ми тражимо одговоре у прошлости, али не ради прошлости већ ради онога што долази. Тако ради свака од друштвено-хуманистичких дисциплина које негује овај Факултет”, појаснио је Димић.

Велики број еминентних научника окупила је и 6. Математичка конференција Републике Српске која се, данас и сутра, у оквиру Дана Факултета, одржава на Филозофском факултету.

Конференцију организују Универзитет у Источном Сарајеву и Друштво математичара Републике Српске.

Шеф катедре за математику и рачунарство на Филозофском факултету на Палама проф. др Миленко Пикула рекао је да је ове године за излагање на конференцији пријављено око 60 радова математичара из Саратова (Русије), Копра (Словенија) и региона.

Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву баштини наслијеђе Филозофског факултета из Сарајева, основаног 1950. године. Рад Факултета обновљен је у Источном Сарајеву 1993. године.
ФФУИС y суботу, 21. маја, прославио је крсну славу Светог Јована Богослова.