Промоција књиге Бранка Брђанина

У петак, 20. маја, у читаоници Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву биће одржана промоција књиге “Драма и позорница у Бањој Луци”, аутора Бранка Брђанина.

О књизи ће говорити проф. др Саша Кнежевић, проф. др Раде Симовић, др Владан Бартула и аутор.

Бранко Брђанин, ванредни професор, рођен је 31.3.1956. године, у Сарајеву. Дипломирао је 1979. године на Филозофском факултету у Сарајеву, Одсјек за историју југословенских књижевности. Постдипломске студије похађао је на Филолошком факултету у Београду, Смер за науку о књижевности (1979–1981), а магистрирао на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци, 2001. (Марко Краљевић из народне пјесме као инспирација српским драмским писцима).

Докторску дисертацију Епски јунаци Вукових народних пјесама о Косовском боју као ликови нове српске историјске драме, одбранио је 2006. год. на истом факултету. Године 2007. изабран у звање доцента, а од децембра 2011. има звање ванредног професора Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву (Општа књижевност и библиотекарство, Општа књижевност и театрологија, општи и мастер студиј, извео једног магистранда).

Поред матичног, по позиву предавао на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци. Члан Удружења књижевника Српске, Удружења књижевника Србије, Драмских умјетника Републике Српске, Удружења драмских писаца Србије и Удружења филмских уметника Србије (као сценариста). За књижевно и радио-драмско стваралаштво награђиван је угледним признањима (најбољи текст домаће радио-драме Црни анђео на Фестивалу ЈРТ, Охрид 1990, и GRAND PRIX ЈРТ за играно-документарну драму Срећан рођендан господине Каудерс, 1991; награда Светозар Ћоровић за најбољу прозну књигу објављену на српском језику 2003–2004. /роман Михаил/ и др.). Аутор је научних студија, и бројних стручних и научних радова из области позоришта и драме, као и из домена књижевности уопште.

Почетак промоције заказан је за 18 часова.