Празнично вечерње богослужење уочи Св. Василија Острошког

Вечерас је у Храму Светих Василија Острошког и Петра Дабробосанског на Велечеву служено празнично вечерње богослужење уочи Крсне славе Православног богословског факултета Светог Василија Острошког Универзитета у Источном Сарајеву.

Вечерње богослужење служио је декан Православног богословског факултета протојереј-ставрофор Дарко Ђого уз саслужењење великог броја свештенства, а богослужењу је присуствао и Његово Преосвештенство Епископ далматински Господин Фотије.

Молитвеном сабрању присуствовали су и запослени на Факултету заједно са студентима и вјерним народом.

Славска церемонија биће настављена сутра јутарњим богослужењем у 8 часова, а у наставку са Архијерејском литургијом у Храму Светог Саве у Фочи.

Свечана академија и подјела диплома магистрима, мастерима и дипломираним теолозима биће организована у сали Градског позоришта у Фочи са почетком у 11.00 часова, док је свечано освештање и отварање нове зграде Православног богословског факултета заказано за 13.30 часова.

Свечаној академији, подјели диплома и освештању нове зграде Православног богословског факултета присустоваће, између осталих и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, најављено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Православни богословски факултет Светог Василија Острошког Универзитета у Источном Сарајеву сутра прославља свог заштитника.

Свети Василије Острошки рођен је у селу Мркоњићи, у Поповом Пољу.

Замонашио се у требињском манастиру Успенија Пресвете Богородице и као монах убрзо се прочуо због свог подвижничког живота, а касније је изабран и посвећен за епископа захумског и скендеријског.

Као архијереј живио је у манастиру Тврдошу одакле је утврђивао у православљу вјернике. Када су Турци разорили Тврдош, светитељ се преселио у манастир Острог, гдје је наставио свој опасни подвижнички живот.

Извор: Новинска агенција СРНА/WEB Редакција УИС