Освештана нова зграда Богословског факултета

Викар Његове светости патријарха српског Иринеја, епископ топлички Арсеније освештао је данас нову зграду Православног богословског факултета у Фочи “Свети Василије Острошки”, која је данас свечано отворена.

Овим чином завршено је обиљежавање крсне славе ове образовне установе – Светог Василија Острошког.

Епископ Арсеније пренио је патријархове поздраве и захвалио Влади Републике Српске што је схватила колико је овај факултет важан за српски народ и Српску православну цркву.

“У овом часном училишту учиће се и припремати будући епископи, свештеници, вероучитељи. Нека светлост Васкрсења Христовог, која светли кроз чудотворне мошти Светог Василија Острошког из острошке стене и светиње увек светли и пред професорима и студентима да би они, просвећени том Христовом светлошћу, просветљавали српски народ, учећи га да се држи заповести Христове и да живи по Јеванђељу Христовом”, рекао је владика Арсеније.

Владика је декану Богословског факултета Дарку Ђогу уручио икону са ликом Исуса Христа, поклон патријарха Иринеја.

Владика Арсеније и Ђого су заједно са министаром просвјете и културе Републике Српске Данетом Малешевићем и епископима захумско-херцеговачким и приморским Григоријем, далматинским Фотијем и славонским Јованом, пресјекли свечану врпцу, чиме је свечано отворена нова зграда факултета.

Епископ Григорије је у новим просторијама уручио Малешевићу највеће одликовање Богословског факултета – медаљу, а златне плакете ректору Универзитета у Источном Сарајеву Радославу Грујићу, професору Стевану Трбојевићу и декану Медицинског факултета у Фочи Милану Кулићу за заслуге овог факултета у развоју Богословског факултета.

Извор: Новинска агенција СРНА