Турнеја настављена концертом у Фочи

Професори и студенти Музичке академије Универтитета у Источном Сарајеву одржали су у недјељу, 8. маја, у Градском народном позоришту у Фочи цјеловечерњи концерт у оквиру турнеје “Музичка академија – универзитетским градовима”.

Публика у Фочи имала је прилику да ужива у изванредним наступима различитих камерних састава професора и студената, соло пјевању и оркестру хармоника, а на репертоару су била нека од најпопуларнијих дјела класичне музике.

“Ово је заиста био јединствен доживљај и било је право уживање слушати ове врсне музичаре. Сви који нису вечерас дошли могу пожалити јер је овакав концерт заиста ријеткост. Свака част на организацији и на овом угођају, пожелио бих нашим грађанима да оваквих концерата буде још више”, изјавио је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Он је појаснио да је концерт дио програма Мајских дана културе, које Општина Фоча традиционално организује.

“Ово је догађај који је био намијењен свима онима који воле ову врсту музике. Иначе, програм Мајских свечаности је заиста богат. Имамо око 28 догађаја који ће се десити у току маја мјесеца и мислим да сви грађани могу у том програму наћи нешто што их интересује, било да је ријеч о позоришној представи, промоцији књиге, изложби слика или неком другом догађају”, поручио је Машић.

Анђела Ђерић, студенткиња четврте године соло пјевања, извела је композицију
Милана Пребанде “Мила нане!, а потом и “Дует цвијећа” из првог чина опере Лакме Лео Делиба.

“Мени је увијек лијепо и пријатно наступати пред домаћом публиком. Дует сам извела са колегиницом Ољом Перуновић, са којом студирам у класи код професорице Клаудије Кркотић”, објаснила је Ђерићева.

Доцент Дражен Косорић, под чијим руководством је наступио оркестар хармоника, каже да је концертна турнеја кренула почетком ове академске године, са циљем да представи Музичку академију и Универзитет у цјелини.

“Желимо показати широј публици шта радимо на Музичкој академији и чиме се баве наши студенти и колеге. Ми покушавамо на овај начин да будемо друштвено корисни, да ширимо културу и развијамо како наш град Источно Сарајево, тако и Републику Српску и БиХ у цјелини”, изјавио је Косорић.

Додаје да је главни идејни творац концертне турнеје Сандра Ивановић, проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт.

Извор: Позориште Фоча