Филмски програм поводом Дана побједе над фашизмом

Кинотека Републике Српске, у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву, поводом Дана побједе над фашизмом, организује специјални филмски програм под називом “Вријеме страдања и побједе”, који ће бити одржан у Амфитеатру Филозофског факултета у Палама од 11. до 13. маја ове године.

У оквиру програма биће приказани ријетко виђени потресни филмски документи о усташком злочину геноцида и страдању недужног српског становништва ( махом жена, дјеце и стараца ) у злогласном концентрационом логору Јасеновац, гдје је, према процјенама стручњака, у периоду од 1941. до 1945. године убијено око 700 000 људи, највише Срба, Јевреја и Рома.

Такође, биће приказани и филмски материјали совјетске продукције о првим великим побједама над фашистичким снагама као и први дугометражни совјетско-југословенски играни филм, снимљен непосредно након завршетка Другог свјетског рата, деценијама забрањен за приказивање и непознат широј јавности.

У сриједу, 11. маја на програму је совјетски документарни филм из 1942. године “Слом њемачке војске код Москве” у режији Леонида Варламова и Иље Копаљина, сниман од октобра 1941. до јануара 1942. године, у вријеме најжешћих борби за одбрану Москве. Одлуку о снимању филма донио је Стаљин лично, а у снимању је учествовало 15 ратних сниматеља. Филм је приказан
већ у фебруару 1942. године и добио Стаљинову награду, а 1943. године, у верзији прилагођеној за америчку публику и под називом “Москва задаје завршни ударац”, филм је освојио Оскара у категорији документарног филма.

У четвртак, 12. маја, на програму је совјетско-југословенски играни филм “У планинама Југославије“ из 1946. године, снимљен такође по Стаљиновом наређењу и с намјером да се прикаже заједничка борба Совјета и југослословенских партизана. Ангажовани су најбољи совјетски редитељи и директори фотографије; режија је повјерена чувеном совјетском редитељу Абраму Рому, а снимање Едуарду Тиси, једном од пионира совјетског филма и
дугогодишњем сараднику најпознатијег совјетског редитеља Сергеја Ејзенштајна.

Снимање филма започело је у мају 1945. године, непосредно након завршетка ратних операција; сниман је на атрактивним локацијама од Загреба, преко Мостара и Дубровника до Београда, уз учешће совјетских и југословенских глумаца. Јосипа Броза игра совјетски глумац Иван Берсењев, а у филму играју и југословенски глумци Вјекослав Афрић, Бојан Ступица, те први пут на филму Миша Мирковић и Оливера Марковић. Премијера филма била је 1946. године у Москви, а у Београду је први пут приказан 21. априла 1947. године, међутим, без неког нарочитог успјеха. Тито није био задовољан како је приказана
улога партизана, нити како је руски глумац Берсењев приказао његов лик, па је филм, након Резолуције Информбироа, завршио у бункеру и више није приказиван.

У петак, 13. маја на програму су документарни филмови југословенске продукције који доносе потресна свједочанства о страдањима у злогласном усташком концентрационом логору Јасеновац. Коста Хлавати и Густав Гаврин аутори су првог документарног филма о Јасеновцу, највећем стратишту на простору бивше Југославије за вријеме Другог свјетског рата. Филм
“Јасеновац” снимљен је већ 1945. године, непосредно након ослобођења, на основу материјала заплијењених у њемачким и хрватским архивима. То је уједно и први документарни филм снимљен у Југославији након Другог свјетског рата.

Слиједи филм признатог документаристе Суада Мркоњића “Дјеца из пакла” из 1967. године, посвећен дјеци Козаре и Вијетнамa. На крају, биће приказан документарац једног од најпознатијих српских документариста Крста Шканате из 1992. године “Госпа – Краљица Хрвата”, у којем искусни редитељ, са временске дистанце од 50 година, зналачки испитује коријене и узроке усташких злочина.

Овај дио програма реализује се уз продршку Југословенске кинотеке, која је Кинотеци Републике Српске уступила вриједне филмске материјале за приказивање у Републици Српској.

Пројекције почињу у 19 часова.