Посјета Вороњежском Државном Аграрном Универзитету

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву коју су чинили проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф.мр Сандра Ивановић, декан Пољопривредног факултета проф.др Весна Милић и руководилац Катедре за рурални развој Пољопривредног факултета доц.др Синиша Берјан, боравила је у службеној посјети Вороњежском Државном Аграрном Универзитету (ВГАУ) из Русије, у периоду од 19. до 24. априла 2016. године.

Универзитет у Источном Сарајеву потписао је Уговор о сарадњи са ВГАУ у октобру 2015. године током одржавања 6. Међународног пољопривредног научног Симпозијума “AGROSYM 2015”, а потребно је нагласити да је наведени универзитет званични партнер у организацији овог међународног научног скупа који је 2015. године окупио преко 800 учесника из 71 земље свијета.

Током посјете чувеном руском универзитету одржан је низ конструктивних састанака на којима су изложене могућности интензивирања различитих облика сарадње између двије институције. Разговарано је о размјени академског особља и студената, апликацијама на пројекте са партнерима из ЕУ, научним публикацијама и организацији заједничких докторских студија. Представљен је УИС са свим својим организационим јединицима а посебна пажња је посвећена активностима Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

На међународној научној конференцији посвећеној 170. годишњици славног научника В.В.Докучаева, члан делегације УИС-а, доц.др Синиша Берјан се обратио учесницима и изложио уводно предавање.

Приликом боравка на ВГАУ, организоване су и стручне посјете компанијама за производњу и дистибуцију сјемена, пољопривредним фармама и прерађивачкој прехрамбеној индустрији Вороњежске, Задонске и Липецке области, а последњег дана боравка у Русији, приликом посјете Манастиру у Задонску, делегацији УИС-а указана је посебна част организацијом пријема код Митрополита Липецког и Задонског Никона.

Представници ВГАУ најавили су узвратну посјету Универзитету у Источном Сарајеву, а поводом прославе Дана Универзитета 24. маја.

WEB редакција УИС