Професори и студенти Музичке академије УИС-а премијерно извели оперу “На уранку”

Прва српска опера „На уранку“ Станислава Биничког, у извођењу професора и студената Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, премијерно је изведена синоћ у пуној сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

Опера је приређена у оквиру обиљежавања Дана Универзитета и низа свечаности које је организовао Универзитет поводом прославе јубилеја – 25 година постојања.

Редитељ овог музичко-сценског догађаја Љубо Божовић рекао је да је ово први пут да је у Источном Сарајеву изведена опера, а други пут у Републици Српској.

“Ово је прва српска опера која је настала 1902. године. Занимљиво је да је за њу либрето написао Бранислав Нушић. Тема је веома прихватљива за наше суграђане, а ријеч је о љубави двоје младих у доба када су Турци владали у Србији”, рекао је Божовић.

Он је нагласио да је донијета одлука да буде изведена ова опера јер ју је било могуће кадровски и технички извести у постојећим условима. У опери учествује четворо солиста и 15 чланова хора – студенти Смјера за црквену музику и појање и Смјера за соло пјевање Музичке академије.

„У опери учествује, углавном, кадар Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, са два госта из Сарајевске опере. Није било лако спремити оперу јер ово није професионално позориште”, истакао је Божовић, који је изразио наду да ће у Источном Сарајеву бити још оперских извођења, те напоменуо да за веће опере треба створити техничке предуслове.

Премијери опере присуствовали су ректор Универзитета У Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић, проректори и декани УИС-а, представници академске заједнице Русије и Кине који су у посјети Универзитету поводом обиљежавања јубилеја, представници културног и политичког живота Источног Сарајева, као и бројна публика.