Промовисани “Европски изазови” Горана Мутабџије

Студија “Европски изазови” аутора Горана Мутабџије, професора Филозофског факултета у Источном Сарајеву, представљена је вечерас у Заводу за уџбенике и наставна средства у овом граду.

Мутабџија је истакао да је ријеч о регионално-географској студији прожетој просторно-планским и економско-географским анализама која баца ново свјетло на општи друштвено-економски развој Европе у посљедњих тридесетак година.

“Желио сам да на савремен начин прикажем озбиљност процеса који се дешавају широм европског континента, а између којих постоји јака повезаност, прије свега у еколошком, економском и демографском смислу. С друге стране, за нас на Западном Балкану постоји снажна потреба за успостављање одређених стандарда”, рекао је Мутабџија.

Према његовим ријечима, у књизи у први план до изражаја долази трансформација географских регија изазвана, прије свега, промјенама привредне структуре, засноване на иновацијама, знању, хватању корака са оним што су глобални трендови.

“Управо на основу збира економских показатеља потврђујемо тезу да знање транформише границе и да нова културна географија јасно препознаје битне одреднице културне разноликости широм Европе”, нагласио је Мутабџија.

Професор Никола Глуховић са Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву каже да је Мутабџија у својој студији користио интердисциплинарни приступ.

Он наводи да је, осим географског приступа, за једну тако сложену тему и проблематику, Мутабџија анализирао и економске аспекте, историјске, етнографске, еколошке и друге.

“Највише пажње са економског аспекта завређује домен промјене концепције економије, односно однос између либералног и етатизма”, истакао је Глуховић.

Књига је превасходно намијењена студентима географије и других друштвених наука, али и као актуелно и општеобразовно штиво широј академској популацији.

Извор: Новинска агенција СРНА