EUNORS – Састанак на IX Међународном пољопривредном симпозијуму “Agrosym 2018”

У оквиру IX Међународног пољопривредног симпозијума “Agrosym 2018” у оквиру редовног програма у форми посебне сесије за учеснике Симпозијума одржана је презентација Европске мреже предузетништва (EEN) и EUNORS програма у који су укључени Универзитет у Источном Сарајеву заједно са Универзитетом у Бањој Луци, Привредном комором Републике Српске, Агенцијом за развој малих и средњих предузећа Републике Српске и Иновационим центром Бања Лука, као и радионица са организацијама из пољопривредне групе.

Презентацији и радионици су присуствовали представници ректората Универзитета у Источном Сарајеву, представници Пољопривредног факултета, Машинског факултета, Технолошког факултета, представници Градске развојне агенције Источно Сарајево, пољопривредни произвођачи Хук Зеленгоре, Секција Босиљак, представници Пољопривредног института Републике Српске, представници пекаре Златно Зрно, представници прозводње Пчелар, П произвођач, У.Ж. Златне руке и представници Аграрног фонда града Требиња, укупно 16 учесника.

Након церемоније отварања IX Међународног пољопривредног симпозијума “Agrosym 2018” услиједио је свечани пријем учесника и посјета традиционалним производима од стране домаћих произвођача. Затим је услиједила презентација Европске мреже предузетништва (EEN) од стране мр Јелене Мићић, која је представила активности EEN, као и активности EUNORS-а у виду пословне сарадње, међународних пословних сусрета, интернационализације пословања, услуга трансфера технологије, истраживања и развоја, информисања и савјетовања о правним регулативама и страндардима ЕУ, као и савјета у подручју интелектуалног власништва.

Након презентације EEN и EUNORS-a представница Развојне агенције Источно Сарајево Адријана Рац представила је улогу ове агенције у развоју града Источно Сарајево, своје активности у виду информисања, пружања савјетодавних услуга, креирања базе података, умрежавања, промоција потенцијала, припреме развојних пројеката и стручних радионица. Посебно је истакнута улога ове агенције у пружању подршке активностима које се организују у оквиру EUNORS-а. У оквиру панел сесије представљени су примјери добре праксе предузећа ПМФ, DVC Solutions и GalArt. Битно је истакнути да је овај дио презентација био веома интерактиван са значајним учешћем у дискусијама представника пољопривредних произвођача који су изразили жељу за новим могућностима у пословању.

У другом дијелу одржана је практична радионица за пољопривредне произвођаче коју су отворили декан Економског факултета у Брчком доц. др Срђан Лалић и координатор за осигурање квалитета мр Ненад Марковић. Декан је поздравио присутне, истакао значај одржавања оваквог скупа, нагласио улогу EUNORS-а и подршку малим и средњим предузећима и упознао присутне са искуствима са којима се Економски факултет у Брчком суочава у сврху помоћи различитим предузећима, како практичне тако и теоријске. Искористио је прилику да све присутне позове на Међународни пословни форум који се почетком новембра 2018. године одржава на Економском факултету у Брчком у сарадњи са Владом Дистрикта Брчко.

Затим су представљене лабораторије које посједује Пољопривредни факултет, Машински факултет и Технолошки факултет, а које се могу искористити у сврху повезивања ових факултета са пољопривредним произвођачима. Капацитете Пољопривредног факултета је представила проф. др Весна Милић, лабораторије Машинског факултета представили су проф. др Горан Орашанин и доц. др Саша Продановић, а лабораторије Технолошког факултета су представљене од стране мр Ненада Марковића. Сагледане су и могућности сарадње пољопривредних произвођача кроз пријаву различитих пројеката и могућности њиховог увезивања са сличним иностраним организацијама.