EUNORS – Sastanak na IX Međunarodnom poljoprivrednom simpozijumu “Agrosym 2018”

U okviru IX Međunarodnog poljoprivrednog simpozijuma “Agrosym 2018” u okviru redovnog programa u formi posebne sesije za učesnike simpozijuma održana je prezentacija Evropske mreže preduzetništva (EEN) i EUNORS programa u koji su uključeni Univerzitet u Istočnom Sarajevu zajedno sa Univerzitetom u Banjoj Luci, Privrednom komorom Republike Srpske, Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske i Inovacionim centrom Banja Luka, kao i radionica sa organizacijama iz poljoprivredne grupe.

Prezentaciji i radionici su prisustvovali predstavnici rektorata Univerziteta u Istočnom Sarajevu, predstavnici Poljoprivrednog fakulteta, Mašinskog fakulteta, Tehnološkog fakulteta, predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo, poljoprivredni proizvođači Huk Zelengore, Sekcija Bosiljak, predstavnici Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, predstavnici pekare Zlatno Zrno, predstavnici prozvodnje Pčelar, P proizvođač, U.Ž. Zlatne ruke i predstavnici Agrarnog fonda grada Trebinja, ukupno 16 učesnika.

Nakon ceremonije otvaranja IX Međunarodnog poljoprivrednog simpozijuma “Agrosym 2018” uslijedio je svečani prijem učesnika i posjeta tradicionalnim proizvodima od strane domaćih proizvođača. Zatim je uslijedila prezentacija Evropske mreže preduzetništva (EEN) od strane mr Jelene Mićić, koja je predstavila aktivnosti EEN, kao i aktivnosti EUNORS-a u vidu poslovne saradnje, međunarodnih poslovnih susreta, internacionalizacije poslovanja, usluga transfera tehnologije, istraživanja i razvoja, informisanja i savjetovanja o pravnim regulativama i strandardima EU, kao i savjeta u području intelektualnog vlasništva.

Nakon prezentacije EEN i EUNORS-a predstavnica Razvojne agencije Istočno Sarajevo Adrijana Rac predstavila je ulogu ove agencije u razvoju grada Istočno Sarajevo, svoje aktivnosti u vidu informisanja, pružanja savjetodavnih usluga, kreiranja baze podataka, umrežavanja, promocija potencijala, pripreme razvojnih projekata i stručnih radionica. Posebno je istaknuta uloga ove agencije u pružanju podrške aktivnostima koje se organizuju u okviru EUNORS-a. U okviru panel sesije predstavljeni su primjeri dobre prakse preduzeća PMF, DVC Solutions i GalArt. Bitno je istaknuti da je ovaj dio prezentacija bio veoma interaktivan sa značajnim učešćem u diskusijama predstavnika poljoprivrednih proizvođača koji su izrazili želju za novim mogućnostima u poslovanju.

U drugom dijelu održana je praktična radionica za poljoprivredne proizvođače koju su otvorili dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom doc. dr Srđan Lalić i koordinator za osiguranje kvaliteta mr Nenad Marković. Dekan je pozdravio prisutne, istakao značaj održavanja ovakvog skupa, naglasio ulogu EUNORS-a i podršku malim i srednjim preduzećima, i upoznao prisutne sa iskustvima sa kojima se Ekonomski fakultet u Brčkom suočava u svrhu pomoći različitim preduzećima, kako praktične tako i teorijske. Iskoristio je priliku da sve prisutne pozove na Međunarodni poslovni forum koji se početkom novembra 2018. godine održava na Ekonomskom fakultetu u Brčkom u saradnji sa Vladom Distrikta Brčko.

Zatim su predstavljene laboratorije koje posjeduje Poljoprivredni fakultet, Mašinski fakultet i Tehnološki fakultet, a koje se mogu iskoristiti u svrhu povezivanja ovih fakulteta sa poljoprivrednim proizvođačima. Kapacitete Poljoprivrednog fakulteta je predstavila prof. dr Vesna Milić, laboratorije Mašinskog fakulteta predstavili su prof. dr Goran Orašanin i doc. dr Saša Prodanović, a laboratorije Tehnološkog fakulteta su predstavljene od strane mr Nenada Markovića. Sagledane su i mogućnosti saradnje poljoprivrednih proizvođača kroz prijavu različitih projekata i mogućnosti njihovog uvezivanja sa sličnim inostranim organizacijama.