Програм Међународне конференције „Упркос страху и тишини: универзитети против насиља“

Међународна конференција “Упркос страху и тишини: универзитети против насиља” одржаће се 06. и 07. маја 2022. године у Ректорату Универзитета у Сарајеву и окупиће босанскохерцеговачке, регионалне и међународне научнице и научнике који истражују родна питања у области високог образовања. Током конференције уприличиће се и посебна излагања четири професорице из Аустрије, Хрватске и Уједињеног Краљевства. Циљ конференције је подстакнути и развити студије посвећене политикама родне равноправности како би се радило на превенцији родно заснованог насиља у академској заједници, с фокусом на подручје Балкана и компаративне примјере на међународном нивоу. Организатори конференције су ТПО фондација и Универзитет у Сарајеву, у сарадњи с коорганизаторима: Интернационални универзитет у Травнику, Свеучилиште Херцеговина, Свеучилиште у Мостару, Свеучилиште у Загребу, Универзитет у Бањој Луци, Универзитет у Бихаћу, Универзитет Црне Горе, Универзитет Доња Горица, Универзитет ,,Џемал Биједић“ у Мостару, Универзитет у Источном Сарајеву, Универзитет у Новом Саду и Универзитет у Зеници. Програм и књига сажетака са свим информацијама су у наставку:

Агенда

„Књига сажетака“, доступна само на енглеском језику

Представљамо програм и књигу сажетака Међународне конференције “Упркос страху и тишини: универзитети против насиља” која ће се одржати 06. и 07. маја 2022. године у Ректорату Универзитета у Сарајеву. Ово је прва конференција пројекта ‘‘Увођење родно освијештених политика у високо образовање’’ (University and Gender Mainstreaming – UNIGEM) и окупиће босанскохерцеговачке, регионалне и међународне научнице и научнике који истражују родна питања у области високог образовања.

Током два конференцијска дана биће представљена 33 рада ауторки и аутора из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Србије те Аустрије и Уједињеног Краљевства, а теме о којима ће се, између осталих, разговарати су сљедеће:  насиље као феминистички проблем – производња знања о сексуалном и родно заснованом насиљу; родно осјетљив језик, његова употреба и неравноправност у језику; родно засновано насиље, инструментализација женског тијела; родни стереотипи на универзитету, наставни садржаји о родно заснованом насиљу, однос родних стереотипа и религије; савремени теоријски и методолошки приступи у истраживању рода, родно заснованог насиља, проучавању равноправности на универзитетима и у наставним програмима на универзитетима. Уприличиће се излагања и о: борби против сексуално недоличног понашања наставног особља у високом образовању у Уједињеном Краљевству; онлајн узнемиравању и сајбер насиљу у високом образовању, о медијском извјештавању о родно заснованом насиљу, менталном здрављу и родно заснованом насиљу, механизмима за спречавање и заштиту од сексуалног узнемиравања почињеног посредством информационо-комуникационих технологија током пандемије COVID-19. Сексуално узнемиравање у академском окружењу је тема једног од панела, у оквиру којег ће се изложити подаци са појединих факултета у БиХ, Хрватској и Србији. Биће ријечи о иновацијама у борби против сексуалног узнемиравања у високом образовању, те о одговору институционалних политика на родну дискриминацију на универзитетима, као и о неравноправности жена у запошљавању и развоју каријера, заступљености жена у истраживањима вјештачке интелигенције, те о односу рода, менаџмента универзитета и институционалне културе. Конференција се завршава предавањем о односу епистемичког и родно условљеног насиља на свеучилишту, њиховом сусјецишту и протусловљу.

Циљ конференције је подстакнути и развити студије посвећене политикама родне равноправности како би се радило на превенцији родно заснованог насиља у академској заједници, с фокусом на подручје Балкана и компаративне примјере на међународном нивоу. Организатори конференције су ТПО фондација и Универзитет у Сарајеву.

Пројект ‘‘Увођење родно освијештених политика у високо образовање – UNIGEM” подржава Влада Уједињеног Краљевства.