Обиљежен Дан Машинског факултета

На свечаности поводом Дана Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву данас су промовисана 24 машинска инжењера, три магистра наука и два мастера машинства.

Декан Машинског факултета Милија Краишник рекао је новинарима да студенти радо уписују машинство, јер су свјесни да ће им овај факултет омогућити стицање високог знања које може да одговори изазовима машинске струке у данашње вријеме.

“Студентима бих препоручио да уписују машинство, јер сматрам да са завршеним машинским факултетом могу пронаћи посао, постају креативни, иновативни, а моћи ће да одговоре и захтјевима који нису директно везани за машинску струку”, нагласио је Краишник.

Према његовим ријечима, са аспекта научнотехнолошког капацитета, Машински факултет је добро опремљен и студенти на овој високообразовној установи могу стећи знање и вјештине које ће им касније омогућити да одговоре свим изазовима и захтјевима машинства.

Краишник је навео да се сутра навршава 25 година од када је Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву регистрован, што представља значајан јубилеј.

Он каже да почеци рада факултета нису били лаки, јер је факултет прво био основан у Вогошћи, затим накратко пресељен на Пале, да би коначно сједиште пронашао у Источном Новом Сарајеву.

“На почетку је заиста било веома тешко, али од 2010. године, послије стабилизације и школовања неких од наших кадрова и опремања факултета, достигли смо високе стандарде. Данас представљамо високо рангирану и реномирану установу у области едукације из машинске струке и научноистраживачког рада”, рекао је Краишник.

Он је навео да је на Машинском факултету до данас дипломирало 311 инжењера, 33 магистра и мастера машинства, а одбрањено је и 16 докторских дисертација.

Данас промовисани инжењер машинства Горица Гузина рекла је да је током четири године школовања стекла завидно знање, за које се нада да ће јој помоћи да лакше дође до посла у Републици Српској, гдје би жељела да остане.

На Машинском факултету тренутно студира 300 студената, од којих 270 на првом цикулусу студија и тридесетак на другом.

Извор: Новинска агенција СРНА