Почело обиљежавање крсне славе и Дана Универзитета у Источном Сарајеву

Обиљежавање крсне славе Светог Ћирила и Методија и Дана Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) почело је данас вјерским обредом ломљења славског колача и литургијом коју је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Обраћајући се окупљеним вјерницима у Храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву, митрополит Хризостом је истакао да без великог и непревазиђеног историјског дјела Свете браће Ћирила и Методија Словени никада не би имали православну писменост и културу и дали свијету допринос у сваком погледу.

“Зато нас радује да је наш Универзитет за своје небеске заступнике изабрао Свету браћу Ћирила и Методија”, поручио је митрополит дабробосански Хризостом.

Литургији и ломљењу славског колача присуствовали су ректор Универзитета проф. др Стево Пашалић, проректори, декани, те наставно особље факултета и академија у саставу овог универзитета.

Након литургије, предвиђена је промоција доктора наука која ће бити одржана на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Свечана академија, на којој ће министру за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђану Рајчевићу бити уручена Повеља Универзитета, биће уприличена у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву, са почетком у 17.00 часова.

Универзитет у Источном Сарајеву је аутономна, научна, образовна и умјетничка установа, која у свом саставу има 15 факултета и двије академије умјетности.

Извор: Новинска агенција СРНА/ УИС