Министар Срђан Рајчевић: Два милиона марака за стипендирање студената

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво објавило је данас коначне ранг-листе стипендиста који су аплицирали на конкурсе и према којима ће бити додијељено укупно 1.000 стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској.

– За стипендирање ових студената буџетом је предвиђено два милиона марака. Стипендија износи 2.000 марака по студенту и исплаћује се у 10 мјесечних рата. У категорији успјешних студената првог, другог и трећег циклуса студија додијељенe су 692 стипендије и то студентима првог циклуса студија на високошколским установама које се финансирају из буџета 563 стипендије, студентима другог циклуса студија 68 стипендија и студентима трећег циклуса студија 22 стипендије – изјавио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић на конференцији за новинаре одржаној данас у Министарству.

Он је нагласио да је 39 стипендија додијељено студентима првог циклуса студија на високошколским установама које се не финансирају из буџета, а у категорији „остали студенти” првог циклуса студија додијељено је 276 стипендија.

– Кад је ријеч о студентима првог циклуса студија са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама Републике Српске, на подршку Министарства могу да рачунају 24 студента, као и осам студената са инвалидитетом првог, другог и трећег циклуса студија који остварују право на додатак за помоћ и његу другог лица – додао је Рајчевић.

Он је истакао да је Влада Републике Српске и министарство на чијем је челу опредијељена да подржава студенте који желе да упишу и окончају своје студије на високошколским установама у Републици Српској.

– Желимо што већи број високообразованих људи који ће допринијети новом моделу развоја Републике Српске, а то је прије свега економија заснована на знању – рекао је Рајчевић.

Начелница Одјељења за студентски стандард у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Јована Симић је напоменула да се на јавни конкурс за додјелу стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској за 2019. годину пријавило 1.383 студента. Услове конкурса није испунило 263 студента, док је њих 120 испунило услове конкурса, али су приликом рангирања остали испод црте.

– Потписивање уговора са студентима којима је додијељена стипендија у категорији студената са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама Републике Српске обавиће се у петак, 29. марта и понедељак 01. априла 2019. године, од девет до 16 часова у Одјељењу за студентски стандард, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, док ће остали добити рјешења о додјели стипендије на адресу коју су доставили – додала је Симићева.

Према њеним ријечима, студенти који су конкурисали за стипендију Министарства и испуњавају услове конкурса, а додијељена им је стипендија од другог јавног извора стипендирања, имали су могућност да се опредијеле за једну стипендију и то у року од осам дана од дана објављивања прелиминарне ранг-листе. Уколико Министарство накнадно установи да се студент није одрекао стипендије из другог јавног извора стипендирања, стипендија ће му бити обустављена.

Помоћник министра за високо образовање Радмила Пејић је истакла да Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво додјељује финансијску помоћ студентима који студирају на јавним високошколским установама у Републици Српској, на студијским програмима чији су излазни профили Закључком Владе РС утврђени као дефицитарни.

– На I и II циклусу студија то су студијски програми математика, физика, математика и информатика, математика и рачунарство и математика и физика. Право на финансијску помоћ имају студенти који су уписали прву годину, на првом циклусу студија, који су положили најмање два испита и уписали други семестар, као и студенти друге, треће и четврте године студија који нису обновили ниједну годину студија. Право на финансијску помоћ имају и студенти који су уписали поменуте студијске програме на II циклусу студија и који нису обновили ниједну годину студија на другом циклусу студија – објаснила је Пејићева.

Она је додала да Министарство додјељује финансијску помоћ студентима који су уписали математику на III циклусу студија ако нису обновили ниједну годину студија на овом циклусу студија. Услов је да студенти имају пребивалиште у Републици Српској.

– Право на финансијску помоћ имају и апсолвенти који испуњавају већ поменуте услове. Мјесечни износ финансијске помоћи је 200 КМ и додјељује се 10 мјесеци, а важно је истаћи да право на финансијску помоћ имају и студенти који су остварили право на стипендију Министарства – нагласила је Пејићева.

Извор: Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво