Министар Рајчевић отворио 18. Међународни симпозијум “Инфотех-Јахорина”

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић данас је отворио 18. Међународни симпозијум “Инфотех-Јахорина”, чији је организатор Електротехнички факултет /ЕТФ/ Универзитета у Источном Сарајеву (УИС).

Он се заложио за адекватнију сарадњу академске и пословне заједнице, те најавио да ће за сваки пилот-пројекат у сфери научноистраживачког рада у Републици Српској бити обезбијеђено по 50 000 КМ.

Према његовим ријечима, иновације и научноистраживачки рад заслужују још већу пажњу због чега ће ресорно министарство покренути пројекат “Синергија”, који треба да чвршће повеже научне истраживаче и привреднике.

Рајчевић је истакао да информационо-комуникационе технологије морају да буду приоритет, због чега је у Влади Републике Српске формирано ново министарство, на чијем је он челу.

Декан ЕТФ-а Зоран Љубоје истакао је да је ова конференција и даље једно од најзначајнијих окупљања стручњака из региона који се баве информационим и комуникационим технологијама и њиховом примјеном у разним областима.

“За овогодишњу конференцију пријављено је 177 радова, а на скупу ће бити изложено 148 радова, уз ангажман 158 рецензената. Заступљена су 402 аутора из девет земаља, а највише их је из Србије и БиХ”, прецизирао је Љубоје.

Према његовим ријечима, одабрани радови биће објављени у годишњем зборнику радова ЕТФ-а.

Он је захвалио покровитељу “Инфотех-Јахорина 2019” Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и спонзору компанији “Ланако” из Бањалуке, као и бројним донатроима и пријатељима конференције за подршку и помоћ у организацији.

Учеснике ове тродневне конференције поздравили су и успјешан рад пожељели проректор Универзитета у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Проректор за науку на Универзитету у Новом Саду Стеван Станковски одржао је предавање о теми “Како унаприједити научну продукцију на универзитетима?”, а о теми “Паметни градови – концепт, изазови и трендови”, говорио је ванредни професор на Електротехничком факултету Универзитета у Београду Дејан Драјић.

Пројекат су презентовали представници Градске развојне агенције Источно Сарајево.

Симпозијум у хотелу “Бистрица” окупља стручњаке, научнике, инжењере, истраживаче и студенте који се баве информационим технологијама и њиховом примјеном у области система управљања, комуникационих, производних и електронских система, електроенергетике и других области електротехнике и рачунарства.

Главне тематске области Симпозијума су: Рачунарски системи и софтвер, Комуникациони системи и технологије, Енергетски системи, Производни системи, Системи управљања, Електронски системи.

Организатор скупа је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са електротехничким факултетима из Бањалуке и Београда, Факултетом техничких наука из Новог Сада, Електронским факултетом из Ниша и техничким коспонзорством Института инжењера електротехнике и електронике.

Први симпозијум “Инфотех-Јахорина” одржан је на Јахорини 2001. године, када је шест компанија представило своје производне и развојне програме из области телекомуникација, енергетске електронике, електроенергетике, аутоматизације и управљања процесима. Тада су представљена 53 рада.

“Инфотех-Јахорина” привлачи знатан број учесника углавном са западног Балкана, одржава добар квалитет и број пријављених и презентованих радова.

Симпозијум данас представља један од водећих скупова у региону посвећених области информационих и комуникационих технологија и њиховој примјени у различитим областима.

Извор: Новинска агенција СРНА

Фото: Дарко Ковачевић