Факултет физичког васпитања и спорта биће смјештен у дворани “Пеки” на Палама

Начелник општине Пале Бошко Југовић и ректор Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) проф. др Стево Пашалић потписали су у уторак, 12. фебруара, уговор о уступању простора спортске дворане “Пеки” за потребе Факултета физичког васпитања и спорта.

Југовић је рекао новинарима да општина уступа на кориштење 2.038 квадратних метара простора у Спортско-рекреативном центру “Пеки” у сивој зони за потребе Факултета физичког васпитања и спорта.

“Ово је најкоректније рјешење у овом тренутку јер је ријеч о простору који има завршену инфраструктуру, гријање, електричну енергију, воду и канализацију, а са друге стране имамо интерес да задржимо Факултет за физичко васпитање и спорт на овим просторима”, изјавио је Југовић.

Он је додао да спортска дворана нуди све оно што треба за одвијање практичног дијела наставе.

Југовић је рекао да је Факултет привремено смјештен у просторије Економског и Правног факултета на Палама из разлога што се прије налазио на Стамболчићу гдје су услови били јако тешки, тако да ће ући у фазу коначног рјешења, а данас је први корак.

Према његовим ријечима, Универзитет има могућност да обезбиједи пројектну документацију, припреми предрачуне, тендере и све оно што је неопходно и када почне грађевинска сезона радови могу бити приведени крају.

“Ту смо партнери, а општина ће и даље остати власник те дворане и њима уступити на располагање све онолико колико то буде потребно. Ради се о кабинетима, амфитеатрима потребним за теоретски дио, биће на располагању паркинг-простори, спортски терени”, навео је Југовић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић је истакао да је потписивање споразума само наставак активности којим се иде ка трајном рјешавању смјештаја Факултета за физичко васпитање и спорт.

“Потписали смо уговор о уступању просторија спортске дворане гдје постоје услови за изградњу осталих просторија за функционисање Факултета”, рекао је проф. Пашалић и захвалио начелнику Југовићу јер је то значајан искорак с обзиром на то да је Факултет смјештен на териоторији општине Пале.

Ректор Пашалић је навео да је Факултет тренутно и смјештен привремено у двије зграде Правног и Економског факултета на Палама, а спортска дворана била би трајно рјешење која је њима неопходна за практични дио.

Надамо се да ће ово бити преведено у најкраћем року што се тиче опремања простора који се налази у сивој зони, истиче ректор Пашалић и наглашава да ће Универзитет настојати да личним ангажовањем и средствима то учини.

“Ми у овом тренутку имамо средства али пошто смо буџетска организација она морају бити одобрена за одређене намјере. То ћемо касније рјешавати у складу са оним што захтјевају прописи”, поручио је проф. Пашалић.

Ректор Пашалић сматра да са данашњим потписаним уговором о дворани, сваки факултет треба да има свој самосталан простор.

Извор: Новинска агенција СРНА