Наша Ања Рајак завршила мастер студије у Лондону

Да су за младе, образоване и талентоване људе из Републике Српске многа врата у свијету отворена, показује и пример Ање Рајак.

Асистенткиња Факултета пословне економије Бијељина Универзитета у Источном Сарајеву, недавно се вратила из Лондона, гдје је завршила једногодишњи мастер студиј из рачуноводства и финансија као стипендиста британског Чивнинг програма. Захваљујући академском успјеху била је и у финалу за избор студента године, а усавршавала се са 1700 људи из цијелог свијета.

Факултет пословне економије у Бијељини Ања је завршила као студент генерације са просјеком 9,79. Упркос томе, помало је страховала од боравка у Великој Британији. Међутим, њена очекивања су надмашена.

– Знање које сам стекла на мастер студију на лондонском Универзитету Гренич, такође, је непроцјењиво. Британски образовни систем је једноставан – теорија је везана за праксу и импресионирао ме је. На располагању вам је врхунска литература, али све рјешавате практично, тако да то никада не можете заборавити – каже Ања.

Одушевљена је и поједностављеном администрацијом, тако да студенти не губе вријеме и могу потпуно да се посвете раду и истраживању. Стечено знање примјениће у даљем раду на катедри за рачуноводство, ревизију и пословне финансије.

– У мојој групи било нас је 25 и сјајан је осећај радити са људима који имају искуство, а поред тога и јако изазовно да одговорим на проблеме и задатке које су ми постављали. Они мотивишу студенте да буду самостални – каже Ања.

Каже да је година боравка у Лондону, једна од најбољих у њеном животу.

– Упознала сам много људи из цијелог свијета, стекла пријатељства, а оно што сам имала прилику да видим и научим веома ми је драгоцјено. Била сам сјмештена у непосредној близини Националног поморског музеја, куће Краљице Елизабете, испод Гренич парка и преко пута зграде Универзитета, која је родна кућа Хенрија ВИИИ и његових кћерки краљица Елизабете и Мери – прича Ања.

Додаје да није путовала изван Велике Британије, иако су цијене авионских летова невјероватно јефтине и примамљиве.

– Ипак ми је била жеља да упознам Уједињено краљество. Одушевили су ме Единбург и Шкотска уопште – прича Ања.

Ушла је у најужи круг за избор студента године – до чега су је довеле многе непроспаване ноћи.

– Професорка која ме кандидовала за ту награду рекла је да су моје оцјене једне од најбољих које је видјела у својој каријери, тако да вјерујте ми, са ових простора, дефинитивно имамо знање. Била сам на Самиту министара иностраних послова и након црквене мисе имала част да упознам британску краљицу Елизабету другу. Један од најљепших догађаја на којем сам била, тицао се религијских слобода и слободе уверења . Тај скуп окупио је 50 људи из 30 земаља, а само нас је двоје било из Европе.

Жели докторат

Ања ће наставити да се усавршава. Тражи програм докторских студија који би био адекватан за наставак оног што је до сада урадила. Свим амбициозним младим људима поручује да покушају да испуне своје снове јер њено искуство показује да су многи од њих оствариви.