Одржан састанак руководства Универзитета са министром Рајчевићем

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је да је Универзитет у Источном Сарајеву (УИС) жила куцавица за народ у источном дијелу Српске, те да има изузетан значај за Владу Српске која ће наставити да му пружа подршку у даљем раду.

Рајчевић је након састанка са руководством Универзитета у Источном Сарајеву и ректором проф. др Стевом Пашалићем изјавио новинарима да је данас било ријечи о акутним проблемима са којима се ова високошколска установа сусреће, али и о побољшању стања у високом образовању, што укључује и овај универзитет, као и Универзитет у Бањалуци.

“Простора за унапређење сигурно да има доста. Ресорно министарство је тренутно у фази сагледавања стања у високом образовању, а сигурно да ћемо убрзо изаћи са одређеним приједлозима како да се оно унаприједи”, рекао је Рајчевић.

Рајчевић је навео да постоји неколико модалитета за рјешавање проблема студената који су уписани по старом програму, али није желио да говори о томе сада, већ након састанка са делегацијом студената овог универзитета.

“Постоји простор за договор и свакако да ће јавност бити обавијештена након тог састанка”, навео је Рајчевић.

Он је додао да је питање студентског стандарда изузетно важно за Владу Републике Српске и министартсво на чијем је челу, те да је и данас разговарано о динамици и припреми радова за изградњу студенстког дома у Лукавици.

“Министарство ће учинити све да то убрза и да већ на прољеће студенти овог универзитета добију адекватан смјештај”, истакао је Рајчевић.

Проф. др Стево Пашалић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву на којем се школује готово 10.000 студената на три циклуса студија, изразио је задовољство данашњом посјетом министра Рајчевића, оцијенивши то као добар потез.

“Наставни кадар је за сада задовољавајући, уз тенденцију даљег напредовања. У октобру смо запослили наших 25 најбољих студената за асистенте, што је најбољи пут ка даљем развоју Универзитета”, истакао је проф. Пашалић и додао да је било ријечи и о просторној и техничкој опремљености.

Он је навео да Универзитет има савремену опрему, прије свега захваљујући улагањима Владе Републике Српске.

“Наш циљ је задржати овдје што већи број студената са ових простора, али то зависи и од нас, односно од квалитета за који се ми боримо, да их што више привучемо на овај универзитет и сваки студент нам је јако битан”, истакао је ректор Пашалић.

Професор Пашалић је додао да се ради на унапређењу кадра, напомињући да је прије годину дана било око 40 наставника који су били у двојним радним односима, те да је то ријешено, али да се може још много тога урадити.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Душан Симанић је изјавио да су Рајчевића упознали о два горућа проблема – изградња Студенстког дома у Лукавици и проблем студената који су уписани према старом програму.

“Имамо обећање од министра да ће у наредном периоду примити делегацију тих студената и са њима покушати да нађе најбоље модалитете за рјешавање проблема”, навео је Симанић.

Данашњем састанку присуствовали су и проректори Универзитета проф. др Вера Ћевриз Нишић и проф. мр Сандра Ивановић, као и предсједник Управног одбора Универзитета доц. др Тијана Перовић.

Извор: Новинска агенција СРНА

Видео прилог: ЕЛТА ТВ

Видео прилог: РТВ ОСМ

Видео прилог: Алтернативна телевизија

https://www.youtube.com/watch?v=3r7tQ_nSjZY