Oдржан Инфо дан CULTURWB пројекта и Европске предузетничке мреже (EEN) и промоција књиге за младе истраживаче

У просторијама Ректората Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) у понедјељак, 24. децембра, одржан је инфо дан Еrasmus+ пројекта CULTURWB и Европске мреже предузетништва (EEN) и промоција књиге за младе истраживаче.

На овом догађају представници Универзитета у Источном Сарајеву уручили су сертификате за 15 полазника CULTURWB курса цјеложивотног учења, чији је циљ унапређење културног туризма и културног насљеђа у БиХ.

Проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Синиша Берјан рекао је новинарима да је ово други успјешно организован курс.

“Предност овог пројекта је то што је на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву опремљена једна учионица за цјеложивотно учење, а од наредне године, у сарадњи са Универзитетом у Бањалуци, требало би да буде покренут мастер студијски програм везан за културни туризам”, навео је Берјан.

Он је додао да је на инфо дану промовисана књига која је, како је рекао, веома корисна за младе истраживаче јер је у њој описано како истраживачи треба да пишу радове, докторске тезе, пословне биографије и пројекте. Овај водич написан је у оквиру ERSMUS+ пројекта Re@WBC (Enhancement of HE research potential contributing to further growth of the WB region) као још једна врста доприноса унапрјеђењу менаџмента људских истраживачких потенцијала на универзитетима у земљама Западног Балкана у складу са државном и ЕУ стратегијом за истраживаче.

Проректор Берјан казао је да је на инфо дану представљена Европска мрежа предузетништва, односно активности њеног Конзорцијума у Републици Српској, који чине универзитети у Источном Сарајеву и Бањалуци, те Агенција за мала и средња предузећа и Привредна комора Републике Српске.

“То је највећа европска мрежа која пружа подршку развоју средњих и малих предузећа и служи као сервис за повезивање тих предузећа”, указао је Берјан.

Координaтор CULTURWB пројекта на УИС-у проф. др Бранислав Машић појаснио је да је овај пројекат везан за јачање капацитета у туризму западног Балкана, са посебним акцентом на изградњи компетенција за квалитетно управљење културним насљеђем и културним туризмом.

Машић је рекао да економски факултети два јавна универзитета у Републици Српској заједно раде на лиценцирању мастер студија цјеложивотног учења, те да се нада ће у наредној години бити покренут тај програм.

“Прва година тих студија требало би да буде Бањалуци, а у зависности од интересовања видјећемо да тај програм покренемо и на Економском факултету на Палама”, додао је Машић.