Отворена Међународна научна конференција “COMETa 2018”

У организацији Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву на Јахорини је данас отворена Четврта међународна конференција “Примијењене технологије у машинском инжењерству – COMETa 2018”, која је окупила 277 учесника из 13 земаља, а чији је основни циљ повећање конкурентности привреде у региону.

Кроз пленарна предавања и округле столове биће изложено 112 радова, а један од циљева конференције јесте да окупи еминентне домаће и свјетске стручњаке из области истраживања и примјене нових технологија и развоја машинских система.

Декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Милија Краишник рекао је новинарима да су сви у организационом одбору и на Машинском факултету поносни што је ова конференција изњедрила рекордан број радова и учесника, јер је на тај начин постављен нови ниво конференције.

Он је истакао да су неке од тема конференције – производне технологије и савремени материјали, примијењена механика и мехатроника, машинске конструкције, симулације и моделирање, енергетика и термотехника и друге.

Краишник каже да ће се рад конференције одвијати у шест сесија, укључујући и студентску секцију и два округла стола о актуелним темама конференције.

Према његовим ријечима, оно што је утицало на рекордан одзив учесника јесте категоризација конференције коју је Министарство науке и технологије Републике Српске у мају категорисало као Међународну конференцију прве категорије.

Професор на Факултету техничких наука у Новом Саду Драгиша Вилотић рекао је да ће се на конференцији представити са својим радом, те да жели да покаже резултате истраживања своје лабараторије – лабораторије за технологије пластичног деформисања.

“Осим мене, ту су и остале колеге, студенти, професори, асистенти који ће представити своје резултате истраживања. Ово је значајна конференција на којој треба узети учешће и представити своју институцију, своје резултате и наравно допринијети раду Конференције”, нагласио је Вилотић.

Вилотић сматра да су конференције овога типа драгоцјене, јер млади који тек стасавају у научна знања, могу да виде и прате како се истражује, те како се резултати објављују и пласирају у јавност.

Он је навео да новосадски Факултет техничких наука има одличну сарадњу са Машинским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву, која је на обострану корист, јер заједнички истражују, раде одређене пројекте и истраживања везана за привреду.

Отварању конференције присуствовали су ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић, проректор за науку, истраживање и развој доц. др Синиша Берјан и други бројни гости и званице.

Конференција “COMETа 2018” /Conference on Mechanical Engineering Technologies and Application/ трајаће до петка, 30. новембра, а пленарна предавања одржаће угледни професори са универзитета из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Мађарске и Португалије.

Извор: Новинска агенција СРНА