Одржан округли сто о улагању у људске ресурсе

Данас је на Факултету пословне економије Бијељина Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) одржан округли сто на тему: “Улагање у људске ресурсе – трошак или инвестиција?”.

Поред представника Факултета пословне економије Бијељина, поменутом догађају су присуствовали и ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић, декан Економског факултета у Брчком доц. др Срђан Лалић, представници главне привредне коморе РС као и подручне привредне коморе Бијељина, представници градске управе града Бијељина, као и многобројни представници јавног и приватног сектора, директори јавних предузећа, успјешних компанија, осигуравајућих кућа, представници банака.

Свим присутним се најприје обратио декан Факултета пословне економије Бијељина проф. др Миладин Јовичић изражавајући задовољство због одличног одзива овом догађају, срдачно поздрављајући данашње госте.

Након уводних ријечи и поздравног говора декана, ректора Универзитета у Источном Сарајеву, представника Привредне коморе РС, представника градске управе Града Бијељина, директора Занатско предузетничке коморе регије Бијељина, те представника Стеко центра у име реалног сектора, услиједила је прича о теми округлог стола.

Циљ овог округлог стола је био да покуша да одговори на низ питања као што су: Зашто смо непродуктивни а самим тим и неконкурентни? Да ли лошу техничку опремљеност и застарјелу технологију, која има за посљедицу високе трошкове по јединици производа, можемо надомјестити ниском цијеном рада? Да ли ниска цијена рада значи и ниску мотивисаност? Каква би била улога државе, ентитета и локалне заједнице у циљу подизања структуре капитала у корист константног капитала? Како заштити послодавца који уложи у обуку и преквалификацију људи или стварање новог квалификацијског профила од одласка односно напуштања фирме? Да ли је плата једини мотивациони фактор задржавања људи у фирми? Како књиговодствено рјешити питање евентуално повећаних трошкова обуке људи, а да самим тим не оптерете само један период, што може имати за посљедицу неповољан финансијски резултат тог периода? Да ли су власници, посебно предузетници довољно едуковани да овај проблем могу сами рјешити без помоћи других?

Проф. др Миладин Јовичић говорећи о теми скупа истакао је да је у страним државама улагање у људске ресурсе инвестиција која се исплати али након одређеног периода, те да је код нас главни проблем несагласје између реалног сектора, државе и система образовања.

Представник фирме Стеко центар је рекао да реални сектор заиста има проблем на овом плану те да је он посљедица многобројних фактора. Директор Завода за запошљавање, филијала Бијељина, господин Синиша Кајмаковић је говорио о неопходности реформе средњег и високог образовања.

Сви присутни учесници, представници јавног и приватног сектора имали су прилику да узму учешће и обрате се свима присутним, те изнесу своје мишљење и ставове.

Закључци са овог округлог стола ће бити накнадно дефинисани и достављени свим учесницима а заједничко разматрање о проблематичним питањима нашег друштва требало би да постане пракса, те се очекивање наредног округлог стола са новом темом очекује у скоријем периоду.

Видео прилог ТВ Слобомир: