Отворена могућност сарадње са Politecnico do Porto

На Politecnico do Porto Универзитету, 26. септембра, одржан је састанак представника Универзитета у Источном Сарајеву са представницима овог Универзитета.

Састанку су у име Универзитета у Источном Сарајеву присуствовали проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејан Бокоњић, декан Економског факултета у Брчком доц. др Срђан Лалић, проф. др Стеван Стевић и мр Ненад Марковић.

У име Politecnico do Porto састанку су присуствовали проректор за интернационализацију prof. dr Jose Quadrado, проректор за истраживање prof. dr Luis Miguel Pinho, продекан Економског факултета prof. dr Manuel Moreira da Silva, одговорни референт за међународну сарадњу на Економском факултету prof. dr Aleksandra Albuquerque.

Сагледане су могућности међународне сарадње између два универзитета приликом чега су представници португалског универзитета истакли жељу да сарађују са Универзитетом у Источном Сарајеву узимајући у обзир нашу међународну репутацију, учешће у различитим међународним програмима сарадње и међународним пројектима, као и едукативно истраживачким капацитетима са којима располажемо.

Представници Politecnico do Порто су иницирали приједлог израде нових пројеката који се односе на професионалне међународне акредитације и међународна признања студијским програмима који успјешно заврше ове процесе, са друге стране иницирана је професионална подршка од стране стручњака овог универзитета за подршку новим пројектима који ће се односити на интернатионализацију “at home” као и примјену ИКТ у високом образовању. Представници Politecnico do Porto су предложили одржавање видео конференције са представницима наших факултета и академија заинтересованих за сарадњу, како би се прецизније и специфичније дефинисале различите могућности.

Разговарано је о подношењу захтјева за мобилност Erasmus+ KA1 од стране Politecnico do Porto који ће укључивати Универзитет у Источном Сарајеву у области економије, музичке умјетности и инжeњерства. Такође је договорена посјета два истраживача са Politecnico do Porto у прољеће 2019. године како би се детаљније упознали са едукативним и истраживачким потенцијалима Универзитета у Источном Сарајеву.

Састанак је завршен на обострано задовољство представника ових универзитета са жељом да се значајније дјелује на плану унапређења едукативних и истраживачких ресурса на међународном плану.