У Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву одржан Еразмус + инфо дан

У Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржан Еразмус + инфо дан на којем су приствовали главни комесар за земље Западног Балкана, представник Извршне агенције за образовање и културу Европске комисије из Брисела (ЕАЦЕА) Франко Бурђо (Францо Бургио), руководилац Еразмус + канцеларије у БиХ  Суад Мухибић, регионални координатори пројеката, представници министарстава, као и представници Универзитета у Источном Сарајеву.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић отворио је данашњи састанак, хронолошки је представио учешће нашег Универзитета у Темпус програму, који је касније уврштен у Еразмус + програм, акцентирајући важност учешћа.

На састанку су представљени пројекти, који су имали највише утицаја од 2008. године до данас на институције чије је поље интересовања високо образовање.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејан Бокоњић рекао је да је овај састанак организовала Европска комисија заједно са Еразмус + канцеларијом у БиХ, а на коме су представљени структурални пројекти које је организовала Европска комисија са универзитетима у посљедњих шест година.

Проректор Бокоњић истакао је да је захваљујући овом пројекту, модернизован велики број студијских пројеката, да су програми усклађени са сличним програмима у ЕУ, те да је много урађено на осигурању квалитета на универзитетима у БиХ.

Представник Извршне агенције за образовање и културу Европске комисије из Брисела Франко Бурђо изјавио је да Еразмус +, који покрива период од 2014. до 2020. године, обезбјеђује средства за различите врсте активности у области образовања, обуке младих и спорта.

Руководилац Еразмус + канцеларије у БиХ Суад Мухибић напоменуо је да је ово најважнији програм ЕУ у области образовања омладине, да даје могућности студентима, практикантима, особљу, те волонтерима за боравак у иностранству у одређеном периоду с циљем унапређења вјештина.

Учесници састанака говорили су и о својим искуствима током провођења пројеката, као и резултатима, да би дошли до заједниког закључка како наставити са њиховом имплементацијом у смислу реформе и развоја високог образовања у БиХ.