Представници Универзитета у радној посјети НР Кини

Представници Универзитета у Источном Сарајеву, проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић и руководилац Катедре за синологију Филозофског факултета доц. др Бојана Павловић, учествовали су у раду Трећег сусрета конзорцијума високошколских установа НР Кине и земаља Централне и Југоисточне Европе (CEEC), који је одржан у Пекингу, 11. и 12. октобра 2016.

Тема састанка били су системи високог образовања и могућности превазилажења разлика, те унапређења међународне образовне, економске и културне сарадње. Осим Универзитета у Источном Сарајеву, учешће у раду узели су представници 61 универзитета из Бугарске, Хрватске, Чешке, Мађарске, Латвије, Литваније, Пољске, Румуније, Србије, Словачке и НР Кине.

Једна од тема састанка била је „Повезивање високог образовања и предузетништва у циљу успостављања економског и културног напретка“, а у оквиру дискусије у којој су узели учешће и представници нашег Универзитета, успостављени су бројни контакти са кинеским и европским универзитетима, у циљу ширења различитих облика међународне сарадње.

У оквиру посјете НР Кини, 13. октобра одржан је састанак у Националној канцеларији за изучавање кинеског језика као страног „Ханбан“, на којем је са директором Ма Ђиен Фејом (Ma Jianfei) разговарано о развоју Универзитета у Источном Сарајеву и Катедре за синологију  Филозофског факултета. Састанку су присуствовали представници Универзитета технологије у Сандунгу, са којим наш Универзитет има успјешну сарадњу.

Руководство „Ханбана“ изразило је велико задовољство постигнутим резултатима Универзитета у Источном Сарајеву и Катедре за синологију и активностима предузетим у циљу унапређења сарадње између наша два народа, те исказало спремност и за будућу помоћ и подршку.