Свечано отворен “Филмски кампус” у Палама

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић синоћ је у Културном центру у Палама свечано отворио “Филмски кампус”, који је организовала Кинотека Републике Српске, а који је ове године посвећен документарном филму.

Након свечаног отварања, премијерно је приказан вишеструко награђивани филм “Ничије дете” сценаристе и редитеља Вука Ршумовића, који је заснован на истинитој причи.

Министар Малешевић је истакао да је и Република Српска постала позната по документаристима и подсјетио да је документарни филм “Дјеца” недавно у Москви добио награду за режију.

“То је доказ да имамо ствараоце који имају шта показати и који могу да своје радове пошаљу у иностранство и поберу награде”, рекао је Малешевић, оцијенивши да се значај “Филмског кампуса” огледа и у томе што је окупио студенте из ближег окружења који имају прилику да уче и од кога да науче.

“У дружењу студената доћи ће и до размјене одређених искустава, а моћи ће и да сарађују са значајним предавачима који су награђивани и кроз те сусрете ће много тога научити”, сматра Малешевић.

Директор Кинотеке Милован Пандуревић напоменуо је да је ово шести по реду “Филмски кампус” који је и ове године састављен од предавања познатих професора умјетника, академика. “То је, у суштини, сусрет предавача и студената из академија филмских школа из нашег региона из Бањалуке, Цетиња, Београда и Источног Сарајева”, рекао је Пандуревић.

Он је додао да је највећи дио програма предвиђен за студенте, односно предавања, мастер-клас, специјалне филмске пројекције и радионице које ће бити одржане у Андрићграду, те захвалио за уступљени простор.

Према његовим ријечима, у Андрићграду ће учествовати тридесетак студената из Републике Српске, Србије и Црне Горе, те истакнути филмски умјетници, професори филмских академија, историчари филма и филмски архивисти.

Учесници “Филмског кампуса” – студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Факултета драмских уметности у Београду и Факултета драмских умјетности са Цетиња боравиће до суботе, 15. октобра, у Андрићграду.

Пандуревић је навео да ће студенти у непосредном контакту са доказаним филмским ствараоцима, искусним педагозима и истраживачима филма имати прилику за стицање нових знања и искустава, те међусобно дружење.

“Прије одласка у Андрићград, учесници `Филмског кампуса` посјетиће Филмски архив Кинотеке Републике Српске на Палама, гдје ће им бити представљен рад ове републичке установе културе и садржаји филмског архива”, рекао је Пандуревић.

Генерални покровитељ “Филмског кампуса” је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске.

Програм су подржали Андрићград, Југословенска кинотека Београд, Академија умјетности Универзитета у Бањалуци, Факултет драмских уметности у Београду, Факултет драмских умјетности Цетиње, Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, те бројни филмски умјетници.

Извор: Срна