Одржан научни скуп Савремена српска фолклористика IV

Научни скуп Савремена српска фолклористика IV одржан је од 7. од 9. октобра на Филозофском факултету Пале Универзитета у Источном Сарајеву. На овој најзначајнијој међународној конференцији о српском фолклору учествовало је 35 научника из различитих области који се баве нематеријалном културном баштином српског народа.

На овогодишњем скупу, који је по први пут одржан у Републици Српској, учествовали су истраживачи из Русије, Украјине, Србије и Републике Српске. Скуп је био посвећен граничним облицима фолклора и његовој рецепцији у савременој култури. Акценат је стављен на сакупљаче чији је рад, до сада, био неправедно запостављен у српској науци.

Посебан печат су дали научници из иностранства који су у презентовним радовима указали на везе српског са фолкором других словенских, али и далекоисточних култура.

Суорганизатори овогодишњег скупа били су Филолошки факултет Универзитета у Бањој Луци, Удружење фолклориста Србије, Институт за књижевност из Београда, Вукова задужбина, Унверзитетска библиотека Светозар Марковић из Београда и Филозофски факултет Пале Универзитета у Источном Сарајеву.