Отварање „Филмског кампуса“ у Палама

Овогодишњи “Филмски кампус”, који организује Кинотека Републике Српске, традиционално ће вечерас бити отворен у Палама, а највећи дио програма за студенте, односно предавања, мастер-клас, специјалне филмске пројекције и радионице биће одржани у Андрићграду.
Из Кинотеке Републике Српске саопштено је да ће у Андрићграду учествовати тридесетак студената из Репубике Српске, Србије и Црне Горе, те истакнути филмски умјетници, професори филмских академија, историчари филма и филмски архивисти.

У присуству бројних гостију, “Кампус” ће свечано бити отворен у Културном центру Пале у 19 часова. fotka Kinoteka RS

Након свечаног отварања премијерно ће бити приказан вишеструко награђивани филм “Ничије дете” сценаристе и редитеља Вука Ршумовића, који ће присуствовати премијерном приказивању филма и бити један од учесника едукативног програма “Кампуса”, а улаз за публику је слободан.

Учесници “Филмског кампуса” – студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Факултета драмских уметности у Београду и Факултета драмских умјетности са Цетиња, боравиће од  11. до 15. октобра у Андрићграду.

Током програма у Аднрићграду студенти ће у непосредном контакту са доказаним филмским ствараоцима, искусним педагозима и истраживачима филма имати прилику за стицање нових знања и искустава те међусобно дружење.

Прије одласка у Андрићград, учесници “Филмског кампуса” посјетиће Филмски архив Кинотеке Републике Српске у Палама, гдје ће им бити представљен рад ове Установе и садржаји филмског архива.

Генерални покровитељ “Филмског кампуса” је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске.

Програм су подржали Андрићград, Југословенска кинотека Београд, Академија умјетности Универзитета у Бањалуци, Факултет драмских уметности у Београду, Факултет драмских умјетности Цетиње, Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, те бројни филмски умјетници.

Извор: Срна