Отворен Студентски дом у Фочи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је у Фочи свечано отворио нови Студентски дом, капацитета 174 двокреветних соба, рађених по европским стандардима.

Предсједник Додик истакао је да је ово један од најљепших студентских домова у региону, и да је спреман да идућег мјесеца прими прве студенте, и да није било једноставно и лако направити овако захтјеван објекат.

” Политичари и јавни радници који се баве управљањем друштвом једино чиме могу да се похвале јесте оно што остављају иза себе, и ево, ја показујем овај објекат заједно са Владом и људима из Универзитета и Општине”, рекао је Додик новинарима.

Додик је навео да је Студентски дом у Фочи доказ да Универзитет у Источном Сарајеву припада стратешком опредјељењу Републике Српске. У обраћању окупљеним грађанима, приликом свечаног отварања, Додик је, уз консултације са представницима Универзитета у Источном Сарајеву, предложио да дом носи назив “Павле и Бошко”, по упокојеном патријарху српском Павлу, који је дао благослов за оснивање Богословског Факултета у Фочи и покојном академику Бориши Старовићу, оснивачу и првом декану Медицинског факултета.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић навео је, да је, послије дома на Палама и Богословског факултета у Фочи, ово трећи новоизграђени објекат, који је отворен у овој години.

“Заједно са Владом Републике Српске и предсједником Додиком планирамо да почнемо адаптацију домова у центрима гдје је смјештај неадекватан или уопште не постоји. У фази је адаптација дома и два факултета у Требињу, а очекујемо у наредној години да почнемо градњу новог и адаптацију постојећег дома у Лукавици, те адаптацију дома у Зворнику”, рекао је Грујић.

Ректор је навео чињеницу да Влада Републике Српске константно улаже у Универзитет у Источном Сарајеву, а све с циљем побољшања студентског стандарда.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић на свечаном отаварању рекао је  да ће дом у Фочи функционисати као посебан правни субјекат и да ће бити одвојен од Студентског центра Пале.

“Студенти ће имати изванредне услове. Дом је савремено опремљен, а поред соба за студенте ту су и собе за гостујуће професоре”, рекао је Малешевић.

Начелник Општине Фоча Радисав Машић нагласио је да је градњом дома ријешено и питање опстанка два факултета у Фочи.

Укупна вриједност изградње  и опремања Студентског дома у Фочи износила је око 8,6 милиона конвертибилних марака. Финансирана је средствима из Развојног програма Републике Српске у вриједности 2,1 милион конверитбилних марака, потом, дијелом из аустријског кредита, добијеног у оквиру пројекта Модернизација Универзитета у Источном Сарајеву, фаза II- A, у вриједности од oko 4,7 милиона КМ, из властитих средстава, Универзитет у Источном Сарајеву уложио је око 150 000 конвертибилних марака, док је Општина Фоча, на име ренте и обезбјеђења земљишта, уложила око 700 000 конвертибилних марака.

Дом располаже читаоницом, библиотеком, чајном кухињом, као и угодним просторијама, предвиђеним за заједнички боравак студената, а у склопу објекта изграђена је и котловница.

Министарство просвјете и културе Републике Српске, Студентски дом у Фочи опремило је намјештајем, односно потребним мобилијаром у вриједности од око 950 000 конвертибилних марака.

На свечаном отварању, осим предсједника Српске Милорада Додика, министара у Влади Српске, делегације Универзитета у Источном Сарајеву на челу са ректором Радославом Грујићем, присустовали су и посланици Народне скупштине Републике Српске, декани факултета, професори, студенти, али и грађани који су жељели свједочити овом догађају.