Почела са радом Школа родне равноправности

На Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву, на Палама, у понедјељак, 12. септембра почела је са радом Школа родне равноправности. На иницијативу и у организацији Правног факултета, Школа се одржава по трећи пут, на основу одлуке и уз подршку Сената Универзитета у Источном Сарајеву. Подршку одржавању Школе пружили су Гендер центар Владе Републике Српске, са којим сарађујемо већ четири године, потом UN Women у Босни и Херцеговини и USAID Босна и Херцеговина.

Интересовање студената за Школу ове године је било веће него досад, тако да Школу похађају 43 студента. Са њима ради чак двадесет предавача из земље и региона. Углавном се ради о предавачима који се низ година баве темама из области родне равноправности, а повећан је број предавача са Универзитета у Источном Сарајеву. Највеће интересовање за Школу показали су студенти Правног и Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, те одређен број студената Филозофског факултета и Факултета политичких наука Универзитета у Сарајеву. Студенти ће током пет дана интензивног рада бити у прилици да чују предавања из области права, филозофије, социологије, политичке теорије и психологије, којима ће се из различитих углова освијетлити проблеми остваривања родне равноправности.

Полазницима Школе су се обратили: проф. др Горан Марковић, продекан за научно-истраживачки рад Правног факултета, у име декана проф. др Радомира В. Лукића; проф. др Дејан Бокоњић, проректор Универзитета у Источном Сарајеву за међународну и међууниверзитетску сарадњу; гђа Анне-Марие Еспер Ларсен, представница UN Women у Босни и Херцеговини, а прочитано је писмо мр Мирјане Лукач, директорице Гендер центра Владе Републике Српске. Отварању Школе је присуствовао доц. др Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, који је подржао и помогао одржавање Школе. Отварању Школе присуствовале су и представнице Женског интерактивног руралног центра из Источног Сарајева.