Научни скуп „Економија данас“ – завршена пленарна сесија

На пленарној сесији на научном скупу Економија данас „Слобода, конкуренција, субвенције“, који се у организацији Универзитета у Источном Сарајеву одржава у Андрићграду,  уводна предавања су одржали академици и професори из Републике Србије и Босне и Херцеговине, међу којима академици Рајко Томаш, Ненад М. Вуњак и Рељић Слободан, као и више уважених универзитетских професора.

Говорило се, између осталог,  о предузетничким слободама, природи капитализма, новој индустрији, угрожености основне капиталистичке структуре, окретању себи (профилисање на лични интерес  тј. богатство свог народа), управљању иновацијама, националној конкурентности брендова, економском развоју локалне самоуправе, планирању и управљању спортским активностима, како до одрживог економског раста на микро и макро економском нивоу.

Речено је да Босни и Херцеговини предстоји низ активности у процесу транзиције у којој се налази, те да су очекивања од науке све већа и да је економска наука у обавези да водећој елити укаже на актуелне проблеме.

Истакнуто је да је у циљу економског опоравка потребно помјерити фокус ка растућој улози знања.

У наставку првог дана научног скупа одржаће се Округли сто на тему „Политичка стабилност као основа економског опоравка и развоја Републике Српске и Босне и Хрцеговине“.