Пад броја бруцоша због мањка ђака

Факултети Универзитета у Источном Сарајеву у првом уписном року ове године добили су 388 бруцоша мање него лани, али не због тога што је вођена лоша уписна политика, већ зато што је 2.000 мање свршених средњошколаца у цијелој РС.

На тај начин проблем смањеног броја студената објашњава ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић који се нашао на удару Уније студената РС. Први човјек те студентске организације Милан Милишић затражио је Грујићеву смјену оптуживши га за лоше креирање уписне политике. Студентске вође, међутим, захтјев нису поткријепили анализом уписа и тачним бројкама уписаних студената, па се Грујић одлучио да све представи црно на бијело.

„Критике на мој рачун сматрам потпуно непотребним, неаргументованим и на неки начин клеветничким. Оне су резултат апсолутне неинформисаности, а нећу ни да вјерујем да имају неке друге намјере. Милишић је студент Универзитета у Источном Сарајеву, али веома ријетко овдје борави и углавном је у Бањалуци. Ко је и на који начин Милишићу пренио информације о томе шта радимо, не знам и не бих коментарисао, али је јасно да није довољно упознат са подацима о упису, које потенцира као разлог за моју смјену“, истакао је Грујић.

Он истиче да су факултети предузели неопходне мјере да би будућим студентима детаљно представили планове уписа.

„Већ у јануару смо у Сенату расправљали о уписној политици. Донијели смо одлуке, препоруке и упутства, које су потом реализовали декани“, објашњава Грујић.

Истиче да су прошлог семестра имали и два радна састанка посвећена уписној политици. Њихов резултат би је да обиђу све школе и да са ђацима завршних разреда разговарају о упису на факултет.

„Промовисали смо све студијске програме. Ниједан факултет није пропустио да уради што је било у његовој могућности да промовише своје студије. Обишли смо све школе од Модриче до Требиња. Ни то, међутим, не помаже ако се смањује број средњошколаца“, истакао је Грујић и додао да велики број младих наставља школовање у иностранству.

Декан Технолошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Миладин Глигорић каже да је за лош уписни резултат искључиво крива лоша демографска слика цијеле земље.

„Наше радне групе три мјесеца су биле на терену и обилазиле школе да би ђаке информисали о томе шта им нудимо од студијских програма и колико брзо се могу запослити са добијеним дипломама. Још се добро држимо с обзиром на то да је све мање средњошколаца који нам стижу“, истиче Глигорић наводећи да су лани на студијском програму хемијско инжињерство и технологија уписали 50, а ове године 36 бруцоша.

У Унији студената РС раније су истакли да су од Сената Универзитета у Источном Сарајеву затражили Грујићеву смјену јер би слаб упис студената у будућности могао довести до урушавања и чак гашења те образовне установе. У саопштењу за јавност које је потписао Милишић истакнуто је да ће предузети низ активности за преиспитивање одговорности руководства Универзитета. Милишић, међутим, није знао колико је студената ове године мање уписано у односу на претходне, нити да одговори на питање да ли сматра да су млади радије одабрали приватне факултете или је генерално смањен број свршених средњошколаца у РС.

Извор: Дневни лист „Глас Српске“