У високо образовање од 2007. године уложено 105 милиона КМ

У високо образовање у Републици Српској је од 2007. до ове године уложено укупно 105 милиона КМ, подаци су Министарства просвјете и културе Српске.
Улагања су у том периоду била из Развојног програма Републике Српске, аустријског кредита, буџета Републике и јавна улагања.

Према овој информацији Министарства, у основно образовање уложено је 83 милиона КМ, а у средње скоро 10 милиона КМ.

У Универзитет у Бањалуци, укључујући и домове, уложен је 41 милион КМ, а санирани су објекти Медицинског факултета, Електротехничког факултета, Архитектонско-грађевинског факултета, Факултета политичких наука, Правног факултета, те је изграђена спортска дворана и павиљон четири.

У Универзитет у Источном Сарајеву, укључујући и домове уложено је скоро 64 милиона КМ, а изграђен је Економски факултет, купљен и обновљен објекат за Богословски факултет, обновљен објекат Ректората и изграђени домови у Фочи и на Палама.

У студентским центрима у Бањалуци, Источном Сарајеву, на Палама, у Зворнику, Бијељини и Требињу до сада је укупно могло да се смјести око 2.500 студента, а изградњом четвртог павиљона у Бањалуци, те домова у Фочи и на Палама проширен је смјештајни капацитет за око 1.000 мјеста.

За изградњу четвртог павиљона Студентског центра “Никола Тесла” у Бањалуци, како се наводи, обезбијеђено је скоро седам милиона КМ, док је у спољно уређење објекта уложено око 400.000 КМ, а за опремање 1,2 милиона КМ.

Дом обезбјеђује 280 нових мјеста за студенте, а разматра се могућност да Универзитет изда четврти павиљон у закуп Студентском центру, додају из Министарства.

За изградњу Студентског дома на Палама обезбијеђено је 12,7 милиона КМ, а за опремање скоро милион КМ.

Из Министарства напомињу да је ово први намјенски грађен објекат за смјештај 590 студената у Источном Сарајеву, те да ће се на сљедећој сједници Владе извршити пренос власништва са Универзитета на Републику Српску, а Влада ће повјерити дом на управљање Студентском центру Пале.

Изградња Студентског дома у Фочи финансирана је, како се наводи, једним дијелом средствима из Развојног програма Републике Српске у вриједности два милиона КМ, а другим дијелом из аустријског кредита – фаза два, у вриједности 4,5 милиона КМ, док је за опремање дома обезбијеђено је скоро милион КМ.

У информацији се додаје да ће Дом обезбиједити 346 мјеста за студенте у Фочи, да треба да се донесе одлука о оснивању установе и да је за ПДВ потребно око 1,2 милиона КМ, које нису планиране у буџету.

Напомиње се да студенти у Републици Српској плаћају најнижу цијену смјештаја и исхране у окружењу – који се крећу од 85 до 120 КМ.

Студенти дјеца погинулих бораца и инвалида рата од прве до пете категорије плаћају 40 КМ мјесечно, а студенти чија су оба родитеља незапослена, као и студенти који имају статус избјеглице 70 КМ мјесечно.

Буџетом за 2016. годину за исхрану и смјештај студената и ученика у установама студентског и ученичког стандарда предвиђено је 4,3 милиона КМ.

За студентске стипендије студија у Републици Српској, буџетом за 2016. годину планирано је око два милиона КМ, а за стипендије студија у иностранству укупно 200.000 КМ.

Стипендије за студије у Републици Српској исплаћују се 10 мјесеци, колико траје академска година, а мјесечни износ стипендије је 200 КМ по студенту.

Годишње се додијели хиљаду стипендија студентима студија у Републици Српској, а висина стипендија за студенте студија у иностранству је углавном 2.000 КМ на првом циклусу студија, 2.500 КМ на другом и 3.500 КМ на трећем циклусу студија по студенту и исплаћује се једнократно.

Буџетом за 2016. годину за помоћ студентима дефицитарних занимања у Републици Српској планирано је укупно 432.000 КМ.

Влада својом одлуком одређује дефицитарне студијске програме, а од 2012. године то су математика и физика. Исплата помоћи студентима дефицитарних занимања реализује се у једнаким мјесечним ратама по 100 КМ.

Буџетом за 2016. годину, како се наводи у информацији, за пројекте студентских организација планирано је укупно 150.000 КМ, а за међународну размјену студената и академског особља планирано је укупно 110.000 КМ.

Извор: Новинска агенција СРНА