Град Источно Сарајево даје пуну подршку интегрисаном Универзитету у Источном Сарајеву и ректору проф. др Радославу Грујићу

Одборници Скупштине Града Источно Сарајево су на засједању дана 28.07.2016. године усвојили Закључак у којем стоји да Град Источно Сарајево даје пуну подршку интегрисаном Универзитету у Источном Сарајеву и ректору проф. др Радославу Грујићу, а поводом медијских иступа студентских представника који су затражили ректорову оставку због лошег резултата уписа у првом уписном року на УИС.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија рекао је да је Универзитет носилац развоја овог града и регије и да руководство града има добру сарадњу са представницима Универзитета, која није само декларативна. „Универзитет за нас има огроман значај, због тога смо увијек ту да пружимо сваку врсту подршке, па и материјалну“, рекао је Самарџија, подсјећајући да је објекат Кикинде, који је у власништву Града Источно Сарајево, уступљен на коришћење Универзитету.
„Не треба ректора етикетирати као главног кривца због мањег броја студената уписаних у првом уписном року на факултетима, јер је таква ситуација у цијелој РС и окружењу. То је нешто чиме се требамо бавити сви, а нарочито виши нивои власти у РС“, рекао је градоначелник, истичући да треба сачекати септембар и трећи уписни рок, па онда погледати резултате, а не давати прије времена неодмјерене и исхитрене изјаве.

Проректор за науку, истраживање и развој доц. др Славиша Мољевић рекао је да су врата за студенте отворена за разговор, да се види у чему је проблем.
„Универзитет у Источном Сарајеву дијели судбину свих универзитета у РС и БиХ. Очевици смо да је упис на прву годину основних студија на свим универзитетима у БиХ у паду и ми нисмо изузетак“, казао је Мољевић подсјетивши да је ово био тек први уписни рок.

Он је подсјетио да је у овој школској години средње школе завршило 2.000 ученика мање него лани.

Мољевић је одборницима Скупштине Града Источно Сарајево поднио информацију о стању на Универзитету Источно Сарајево. Навео је да на Универзитету студира око 13.000 студената, да је 607 наставника и сарадника у сталном радном односу, те око 300 наставника и сарадника хонорарно и допунски ангажовано.

Подсјетио је да је на Палама завршена изградња и опремање два студентска дома који су власништво Универзитета, а Влада РС преузела је кредитне обавезе за домове и покренута је процедура око преноса власништва над домовима са Универзитета на Владу РС, која би требало да буде завршена у скорије вријеме, а нови домови предати на коришћење „Студентском центру“ Пале.

Извор: www.gradistocnosarajevo.net ; Новинска агенција СРНА