Одржан састанак представника два јавна универзитета у Српској

У просторијама Ректората Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржан редовни састанак руководстава два јавна универзитета у Српској.

Ректори Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић и Универзитета у Бањој Луци Милан Матаруга, разговарали су о финансирању јавних универзитета, плановима за буџет за 2017. годину и захтјеву за ребаланс буџета за ову годину.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић је рекао да је на првом састанку са новоизабраним ректором бањалучког Универзитета размијенио ставове о важним питањима која се тичу два јавна универзитета.

Говорећи о Нацрту закона о високом образовању, Грујић је навео да су јавне расправе спроведене у Добоју, Бијељини и Зворнику, док ће се у четвртак, 23. јуна, одржати и у Источном Сарајеву, а у петак на Универзитету у Бањалуци.

Ректор Универзитета у Бањој Луци Милан Матаруга, истакао је да је приликом преузимања функције препознао све оно што је добро на Универзитету и да то жели задржати и развијати.

“Стратешки циљ нам је повећање науке, истраживања и приходи Универзитета реализацијом научноистраживачког рада и да се сви покушамо идентификовати са Универзитетом како би и сви наставници и сарадници размишљали шта могу више урадити и на тај начин се одужити за академско звање, које им Универзитет даје, и поставити студента у центар пажње”, додао је Матаруга.

Матаруга очекује да нови закон о високом образовању постави више стандарде на свим нивоима високог образовања и да се квалитет образовања ставља у први план, а да од тога највећу корист имају студенти који ће бити међународно препознати.