Обиљежен Дан Машинског факултета

Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву промовисао је данас 13 дипломираних инжењера, два мастера машинства и једног са специјалистичких студија.

Дипломе инжењера добили су:

Самарџија Дејан
Радовановић Драгослав
Влачић Владимир
Тошић Тања
Крнојелац Марко
Поповић Александар
Јоксимовић Ратко
Радоња Миљан
Миљуш Илија
Драгаш Весна
Шаренац Милан
Тепавчевић Милош
Џинић Новица

Дипломе мастера машинства уручене су Ђурић Алексији и Марковић Асиму, а Лаловић Миленка је добила потврду о завршетку специјалистичких студија.

Декан Машинског факултета Ранко Антуновић рекао је уочи свечане академије да Факултет представља резултате рада који су прилагођени савременим трендовима образовања на којима се студенти школују по модернизованим студијским програмима, у складу са захтјевима тржишта.

“Посебна пажња посвећена је младим истраживачима и стварању сопственог наставног кадра. Протеклих година омогућили смо да у наставу буде укључен и знатан број млађих истраживача јер настојимо да пружимо адекватан научноистраживачки и истраживачки простор”, каже Антуновић.

Он је захвалио Влади Републике Српске и ресорним министарствима за подршку реализацији међународних и домаћих пројеката, захваљујући којим је осавремењен лабораторијски и истраживачки простор.

Према његовим ријечима, Машински факултет отворио је нову лабораторију за заваривање и машинске материјале, механику и конструкцију, те за CNC системе и машине.

Антуновић је најавио да ове године бити организована Међународна конференција “Комета”, посвећена примјени технологија машинског инжењерства, са циљем ефикасније примјене нових технолошких рјешења у опоравку привреде у региону.

Продекан за научноистраживачки рад на Машинском факултету Биљана Марковић рекла је да је Факултет, захваљујући ангажману ресорног министарства и самог Ректората Универзитета у Источном Сарајеву, успио да обезбиједи потребна средства и покрене научноистраживачки рад.

Она је нагласила да ће капацитети који су поново у функцији, омогућити студентима и сарадницима квалитетну израду дипломских, магистарских и докторских радова.

Дипломирани инжењер Ратко Јоксимовић истакао је да се по завршетку школовања запослио у фирми која има потписану сарадњу са Машинским факултетом, те да је задовољан знањем које је стекао кроз четворогодишње школовање.

Поводом Дана Машинског факултета додијељена су признања и захвалнице.

Плакета Машинског факултета, за изузетан успјех у научном раду, додијељена је Небојши Радићу, продекану за наставу и студентска питања.

Захвалницу, за изузетан допринос у развоју Машинског факултета, добила је фирма MESER TEHNOPLIN-u d.o.o Сарајево. Представници ове фирме пружили су подршку при формирању Лабораторије за заваривање и испитивање материјала, кроз техничко-стручне консултације и донацију техничких гасова и опреме за заваривање.

У наставку програма додијељене су захвалнице најбољим студентима за изузетне резултате постигнуте током студија у академској 2015/2016 години.

Награђени су:

– Карадеглија Петар, студент прве године, просјек 9
– Милић Јован, студент друге године, просјек 8,18
– Батинић Крсто, студент треће године, просјек 9,88
– Секулић Лана, студент четврте године, просјек 9,55

На крају су сви присутни имали прилику да обиђу новоопремљене лабораторије Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.