Свечаном академијом завршене свечаности поводом крсне славе и Дана Универзитета

Величанственом Свечаном академијом, на којој је присуствовао велики број званица из јавног и политичког живота Републике Српске и БиХ, представника амбасада у БиХ и гостију са партнерских универзитета, завршено је обиљежавање Крсне славе и Дана Универзитета у Источном Сарајеву.

Поводом обиљежавања Дана Универзитета, ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић нагласио је да је Универзитет напредовао, што потврђује изградња нових објеката и лабораторија, као и број стално запослених професора и младих асистената који су у Источном Сарајеву докторирали и постали угледни професори.

“Оснивач је Универзитету у Источном Сарајеву додијелио образовну, демографску, политичку и развојну функцију и тиме нагласио стратешки значај Универзитета за развој источног дијела Републике Српске. Обавеза садашње генерације професора, асистената и студената је да чувају и развијају ову историјску заоставштину” нагласио је Грујић обраћајући се присутнима.

Ректор Грујић се осврнуо на петогодишњу стратегију чији је циљ да Универзитет у Источном Сарајеву постане један од водећих универзитета у Босни и Херцеговини и да поправи своју позицију на европским и свјетским листама.

“Један од наших основних приоритета ће бити стално побољшање квалитета и угледа у образовним и научним активностима, како би се створила позитивна слика у регионалном и европском оквиру. Кључну улогу у томе треба да имају изврсност у науци, међународна сарадња и мобилност наставника и студената. Напор да се побољша углед Универзитета није само амбиција и празна жеља, то је обавеза, трајно опредељење и одговорност према друштву” подвукао је Грујић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је да је Универзитет у Источном Сарајеву доказао своју вриједност јер је оснивањем факултета у источним дијеловима Српске спријечио одлазак младих људи.

Малешевић је у Источном Сарајеву, током обиљежавања Дана Универзитета и његове крсне славе Свети Ћирило и Методије, навео примјер Фоче у којој је оснивање два факултета утицало да млади Фочаци остану у овом мјесту.

“Такав потез утицао је и на развој локалне заједнице. Једнак напредак постигнут је и у другим мјестима на истоку Републике Српске. Универзитет, иако има `разуђене` факултете, даје добре резултате”, нагласио је Малешевић.

Он је додао да су резултати посебно видљиви када је ријеч о даљем школовању свршених студената, који ће у наредном периоду допринијети развоју привреде на истоку Српске.

“Мислим да ће Универзитет у Источном Сарајеву након улагања у прошлој години, која су настављена и у овој, добити квалитетне услове за рад”, рекао је Малешевић.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић честитао је Универзитету у Источном Сарајеву крсну славу са жељом да у овој установи буде настављен квалитетан рад.

“Универзитет даје одличне резултете и изванредан је партнер Министарству науке и технологије. Добро сарађујемо у научно-истраживачком раду, али и у преносу знања у области привреде”, навео је Комић.

Према његовим ријечима, ове наводе потврђује и број пројеката, њих више од 120, које је Министарство науке и технологије суфинансирало у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву у претходних шест година.

Комић је додао да ће ове године бити рађено на новој стратегији научног и технолошког развоја Републике Српске и да очекује од Универзитета у Источном Сарајеву посебну подршку у њеном осмишљавању и реализацији.

На свечаној академији поводом обиљежавања 24 године од оснивања Универзитета наступио је окрестар Музичке академије, док је Сенат Универзитета, за нарочити допринос развоју Универзитета Источно Сарајево на међународном плану, додијелио повељу Амбасади Кине у БиХ, коју је примила амбасадор Ченг Бо.

Професору Радету Иванковићу постхумно је додијељен Орден Универзитета за изузетна достигнућа и резултате у наставној, научној и културној дјелатности, који су примили чланови његове породице.

Повеље за нарочите заслуге за развој Универзитета додијељене су Општини Фоча, министрима Малешевићу и Комићу, као и професору Станку Станићу и градоначелнику Источног Сарајева Ненаду Самарџији.

На академији су промовисани професори емеритуси Васо Драговић, Митар Новаковић и Данко Пржуљ, а уручена су и признања најбољим студентима.

Универзитет у Источном Сарајеву је аутономна, научна, образовна и умјетничка установа која у свом саставу има 15 факултета и двије академије умјетности, чији је оснивач Република Српска.

WEB редакција УИС

Фото: Дејан Мркаја