Акредитација студијских програма

На Универзитету у Источном Сарајеву данас је почео семинар под називом “Акредитација студијских програма”.

Семинар су организовали Универзитет у Источном Сарајеву и Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске.

Теме семинара се односе на акредитацију студијских програма (приједлог плана акредитације, нови Правилник о акредитацији), улогу високошколских установа у креирању студијских програма према новим стандардима и смјерницама за осигурање квалитета у Европском подручју високог образовања и сарадњу у области акредитације (заједничке листе рецензената, обуке експерата, и сл.).

Директор Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске Мирослав Бобрек, рекао је да је данашњи семинар у најширем смислу везан за стални процес обезбјеђења и побољшања квалитета у високом образовању.

“Тај процес, у методологијама који одговарају европским стандардима, почео је са Болоњским процесom, а формирањем Агенције за акредитацију високошколских установа почео је тај процес и формално, у инсититуционалном смислу” изјавио је Бобрек и додао да се од 2015. године фокус ставља на процес учења и улогу студента у наставном процесу.

“Потребно је укључивање студената у процес доношења студијских програма и њихове реализације. Важно је да студијски проблеми морају бити прилагођени потребама тржишта рада. У том смислу је значајно да стандарди захтјевају и фокусирају потребу да високошколске установе сарађују са партнерима на тржишту рада и на тај начин креирају оно што студенти треба да уче у наставном процесу” нагласио је Бобрек.