У Андрићграду одржана “Школа лидера”

“Школа лидера” организована је од стране Уније студената Републике Српске као дводневни тренинг семинар за студенте који су исказали жељу да буду активни учесници у процесу високог образовања. Сам програм школе био је базиран на презентацији најбољих пракси, развоју вјештина и знања повезаних са лидерством као новом појавом у менаџменту.

Првог дана школе предавања су одржали професор Високе школе унутрашњих послова Урош Пена, продекан Економског факултета Пале Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого и в.д. извршног директора ЦЕИП Источно Сарајево Предраг Говедарица.

Другог дана предавања су одржали министар науке и технологије у Влади РС Јасмин Комић, савјетник предсједника НСРС Игор Давидовић, предсједник Покрета “Двери” Бошко Обрадовић и министар просвјете и културе у Влади РС Дане Малешевић.

Предсједник УСРС Милан Милишић, изјавио је да су полазници школе били студенти оба јавна универзитета у Републици Српској, односно предсједници студентских организација са њихових организационих јединица.

“У суштини то су млади људи који су већ створили навике и врлине будућих лидера. Ова два дана имали су прилику слушати кваитетне предаваче који су им преносили своја искуства и давали савјете” рекао је Милишић наглашавајући да су сертификати о похађању ове школе потписани од предсједника Републике Српске.

Министар просвјете и културе у Влади РС Дане Малешевић, рекао је да су основне особине које се доводе у вези са лидерством енергија, жеља за вођством, поштење и интегритет, самопоуздање, интелигенција и пословно знање.

“Лидери имају висок ниво жеље за успјехом. Они су амбициозни, енергични, неуморни и упорни у својим активностима, али у исто вријеме показују спремност да преузму одговорност”, рекао је Малешевић.

Проректор за наставу и људске ресурсе Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Ранко Божичковић изјавио је да је интерес студената за лидерство велики, што је, како каже, похвално.

“Њихов највећи интерес је заузимање позиција у друштву и лично напредовање. Они желе да стигну до заслужених позиција у привреди и друштву уопште”, истакао је Божичковић.

Он је додао да млади сматрају да руковођење долази само од себе, али да се мора стећи искуством, а онда учењем и одређеним склоностима.

“Лидер не може постати ако не успијева ријешити неке ствари у кратком времену или ако избјегава дати одговоре у одређеним ситуацијама”, нагласио је Божичковић.

Бивши предсједник УСРС и в.д. извршног директора ЦЕИП Источно Сарајево Предраг Говедарица одржао је предавање на тему “Студентско организовање и ми”.

“Презадовољан сам и учесницима и предавањима. Ја сам између осталог говорио о законским правилима и регулитивама и шта доноси нови Закон о студентском организовању који ће поближе средити у уредити ту област гдје организације више неће моћи да раде аутономно и потпуно неконтролисано као што је то до сада била пракса” рекао је Говедарица и додаода је други дио свог предавања посветио промоцији нових пројеката, идеја и могућности свега онога чиме се бави ЦЕИП у Источном Сарајеву.

“Школа лидера” је одржана у Андрићграду, а завршена је синоћ изношењем закључака и додјелом сертификата.

WEB редакција УИС