STRANIAK академија за демократију и људска права

Од 14. до 17. септембра у Улцињу (Црна Гора) биће одржана STRANIAK академија за демократију и људска права која је намијењена првенствено студентима и дипломцима са подручја Западног Балкана.

Програм Академије нуди широк спектар тема, од ауто значења и концепције демократије, владавине права и људских права, принципа људског достојанства и културе људских права, најважнијих међународних и европских инструмената, организације и механизама за пружање и омогућавање људских права, до актуелних изазова и пријетњи ових основних вриједности демократских друштава.

Осим тога, програм се такође бави важним конкретним темама као што су забрана мучења и нехуманог поступања и кажњавања, независности и непристрасности судства, гаранције за правично суђење, транспаретности администрације и борбе против корупције, слобода изражавања и слобода медија, права мањина, права жена и права дјетета, равноправност и заштита од дискриминације, социјална и економска права и смањења сиромаштва, итд.

Академију организује Институт за људска права Ludwig Boltzmann из Беча и Факултет правних и политичких наука Универзитета у Црној Гори.

Рок за пријаву је 15. јун 2016. године.

Додатне информације: http://bim.lbg.ac.at/en/straniak-academy-democracy-and-human-rights-0