Капацитете Универзитета прилагодити потребама привреде

Утврђивање конкретних приједлога и јачање сарадње Универзитета у Источном Сарајеву са реалним сектором, био је циљ састанка представника Привредне коморе Републике Српске и овог универзитета, који је одржан у Бањој Луци.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву, проф. др Радослав Грујић, који је предводио делегацију Универзитета, рекао је да факултети стоје на располагању привреди и позвао привредна друштва да користе њихове лабораторије. Такође, истакао је и потребу већег укључивања представника пословне заједнице при креирању наставног плана и програма на факултетима, како би они били прилагођени потребама привреде.

Осим тога, на састанку је договорена и сарадња у области пројеката, семинара, рада техничких комитета на усклађивању стандарда и укључивања представника академске заједнице у креирање и измјену законских прописа.

Запослени у Комори представили су дјелокруг рада и указали на потребе привреде када је у питању школовање кадрова, као и на могућности у којима поједини факултети могу бити више на услузи реалном сектору.

Дан раније, представници Универзитета састали су се и са представницима Подручне привредне коморе Бијељина и привредницима са ове регије. И на овом састанку истакнута је потреба за већим увезивањем академске заједнице и реалног сектора.

Извор: http://komorars.ba/