ТНТИ 2016 – Пријављено рекордних 45 иновација

На такмичење за најбољу технолошку иновацију ове године пријавила су се укупно 43 тима са 45 иновација из Републике Српске, што је рекорд, речено је Срни у Министарству науке и технологије Српске.

Помоћник министра за технологију Биљана Војводић каже да су великом интересовању за ово такмичење, чији је наградни фонд 35.000 КМ, допринијеле промоције организоване у градовима широм Републике Српске, које су биле веома посјећене.

Према њеним ријечима, Министарство је у сарадњи са члановима Организационог тима такмичења из Србије организовало промоције током априла у осам градова Српске, на којима је владао велики интерес иноватора, средњошколаца, студената за учествовање на овом такмичењу.

Војводићева истиче да су ове године, ради анимирања што већег броја младих да се пријаве на такмичење, припремљене награде за најбољи средњошколски и најбољи студентски тим.

“Циљеви такмичења за најбољу иновацију су подстицање иновативности и предузетништва у Републици Српској, те подршка иноваторству, посебно младим иноваторима, као и помоћ у покретању властитог посла. Циљ је и промоција иновација, те подстицај за комерцијализацију иновације”, истакла је Војводићева.

Она је навела да ово такмичење побољшава и трансфер технологије, односно развој практичне примјене истраживачког знања, што је један од стратешких циљева у области науке и технологије.

У Републици Српској у претходних девет година на такмичењу за најбољу иновацију учествовало је 209 тимова, те награђено укупно 70 тимова у вриједности од 313.000 КМ.

Такмичење је резултат сарадње Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Србије и Министарства науке и технологије Српске, на основу Меморандума о сарадњи ова два министарства и споразума о специјалним паралелним везама Србије и Српске.

Извор: Новинска агенција СРНА