Састанак са представницима ППК Бијељина и привредницима бијељинског подручја

Делегација Универзитета у Источном Сарајеву предвођена ректором проф. др Радославом Грујићем у уторак, 10. маја, састала се у Бијељини са представницима Подручне привредне коморе Бијељина и привредницима бијељинског подручја. Испред нашег Универзитета састанку су присуствовали и проректор за наставу проф. др Ранко Божичковић, проректор за науку, истраживање и равој проф. др Славиша Мољевић, предсједник Управног одбора проф. др Ратко Ђуричић те декани организационих јединица.

На састанку је речено да је тежња привредних субјеката да се чвршће повезују са научним институцијама које би требало да школују кадрове потребне привреди.

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Михајло Видић указао је на потребу чвршће сарадње академске заједнице, Привредне коморе и надлежних органа у реорганизацији како средњег, тако и високог образовања да би привреда добила потребне кадрове.

“Ово је најбољи пут повезивања привредних и образовних институција да не би смо дозволили да на једној страни имамо мноштво кадрова који никада неће добити посао у струци, а на другој велики недостатак кадрова у привреди”, рекао је Видић.

На састанку је наглашено да су битни чешћи контакти Универзитета и привредних друштава.

“Ми желимо да ти контакти постану редовна пракса у интересу привреде и Универзитета. Желимо да помогнемо привредним друштвима да користе капацитет којим располажемо попут лабораторија, али и друштва да нама помогну при креирању наставног плана и програма. У фази смо измјена плана и програма и њиховом прилагођавању потребама привреде”, казао је ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић.

Директор привредног друштва “Орао” а.д. Милан Прица, износећи мишљење привредника, оцијенио је да се без конкретне посјете и разговора не могу сазнати проблеми које имају привредна друштва и који им кадрови недостају.

На састанку је договорено да су потребне узајамне посјете привредних друштава и факултета, да до краја мјесеца у Бијељини буде организован шири скуп са већим бројем привредника. На овом скупу, речено је, еминентни професори изложиће све могућности сарадње и подршке привредним друштвима. Предложено је и да представник Универзитета буде члан Привредног савејта града Бијељина.

Састанак у Бијељини организован је као дио активности предвиђених Протоколом о сарадњи Привредне коморе Републике Српске, подручних комора и Универзитета у Источном Сарајеву потписаног у априлу мјесецу ове године.

Према Протоколу сарадња би обухватала обављање студентских пракси, могућности кориштења лабораторија које одређени факултети имају и рјешавање проблема привредних субјеката.

Одржани састанак је почетак реализације Протокола.

Извор: Подручна привредна комора Бијељина/ WEB Редакција УИС