Trans2Work – На округлом столу представљени циљеви пројекта

Округли сто у оквиру ЕУ пројекта Trans2Work – Транзиција студената с инвалидитетом од високог образовања до тржишта рада у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори, одржан је у уторак, 10. маја, у Ректорату Универзитета у Сарајеву. Испред Универзитета у Источном Сарајеву округлом столу је присуствовала координар за науку и истраживање Јована Амовић.

Поздравним ријечима округли сто су отворили проф. др. Фарук Мекић, проректор Универзитета у Сарајеву, и проф. др Лејла Кафеџић, координаторка пројекта. Пројекат “Транзиција студената с инвалидитетом од високог образовања до тржишта рада у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори” представила је др. Лејла Хоџић, а искуства из Финске представили су проф. др Matti Kourelatti и др. Erja Kautto-Knape.

Округли сто је организован с циљем представљања пројекта академском особљу, студентима, послодавцима и представницима невладиног сектора, размјене искустава и мишљења о потреби и могућностима повезивања високошколског образовања и тржишта рада, те како би се утврдили приједлози за активности и мјере унутар WP3.

Универзитет у Источном Сарајеву је један од 22 партнера на пројекту, а поред нашег Универзитета из БиХ у пројекту учествују Универзитет у Сарајеву, Универзитет у Бањој Луци, НВО Хуманитарна организација “Партнер”, “Профил MC” д.о.о. и “PROCOM” д.о.о.

Пројекат Trans2Work има три циља. Први је опремање и унапређење канцеларија за подршку студентима са посебним потребама при високошколским институцијама са циљем проналажења посла наведеној категорији студената у складу са политикама ЕУ. Повезивање високообразовног сектора са радним окружењима која су прилогађена особама са посебним потребама у складу са праксама ЕУ је други циљ, док је трећи подстаћи послодавце на сарадњу са запосленима са посебним потребама како би им се понудила адекватна радна мјеста.

Координатор овог пројекта је Универзитет Македонија (Солун, Грчка).

WEB Редакција УИС