На јавним универзитетима биће уписано 6.595 студената

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку да у прву годину првог циклуса студија у академској 2016/2017. години на јавним високошколским установама у Српској буде уписано 6.595 редовних и ванредних студената.

На сједници је утврђено да 2.563 редовна и ванредна студента буду уписана у прву годину другог циклуса студија у академској 2016/2017. години на јавним високошколским установама у Републици Српској, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Планиран је упис 3.331 студента на Универзитету у Бањалуци и то 3.099 редовних и 232 ванредна, док је на Универзитету у Источном Сарајеву планиран упис 2.924 студента и то 2.676 редовних и 248 ванредних.

“Студијски програми из области математике и физике, који се изводе на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци и на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву дефинисани су као дефицитарни и за студенте који их упишу обезбијеђена је финансијска помоћ”, наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске задужила је Министарство просвјете и културе да ограничи уписне квоте на приватним високошколским установама у складу са законским прописима којима се утврђују услови за обављање дјелатности високог образовања.

Извор: Новинска агенција СРНА