Старт / Вијести - Универзитет / Источно Сарајево – Потписани уговори о стипендирању 50 студената

Источно Сарајево – Потписани уговори о стипендирању 50 студената

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија потписао је уговоре са 50 студената, који су добили стипендије за 2015/2016 годину.

„Планирали смо да исплатимо 50 стипендија од по 1.000 КМ, које ће бити исплаћиване десет мјесеци по 100 КМ“, рекао је Самарџија.

Он је додао да је град Источно Сарајево у овогодишњем буџету планирао 50.000 КМ за студентске стипендије.

Самарџија је напоменуо да је уважена законска процедура, односно расписан јавни позив и формирана ранг листа. „На конкрус се пријавило нешто више од 50 студената, али није било ниједне примједбе на овако формирану ранг листу“, истакао је Самарџија.

Према његовим ријечима, град је у потпуности уважио одредбе правилника тако да су матурантима генерације, а садашњим студентима, одобрене четири стипендије.

„Студентима из породица погинулих бораца, у складу са правилником, одобрили смо захтјеве мимо бодовања, а водили смо рачуна и о социјално осјетљивим категоријама, студентима који су слабијег материјалног стања, као и студентима који су имали висок просјек оцјена“, рекао је Самарџија новинарима и додао да се пазило и на дефицитарна занимања.

Он је обећао да ће градске власти помагати и онима који нису били у прилици да се нађу међу 50 студената и покушати да им се бар једнократно помогне.

Према његовим ријечима, град ће наставити да води рачуна о студентима који првенствено студирају на Универзитету у Источном Сарајеву, али и о онима који студирају изван Републике Српске.

Самарџија је напоменуо да је у овој години планирано потписивање уговора са 50 волонтера и да ће за ту намјену град издвојити око 100.000 КМ.

„Они ће бити обавезни да нађу фирму гдје ће волонтирати, а ми ћемо давати мјесечну накнаду од око 200 КМ по студенту и све порезе и доприносе који иду уз ту исплату“, рекао је градоначелник Источног Сарајева.

Он је свим студентима честитао и пожелио им још боље резултате на факултету, а онима који су при крају студија брзо запослење. Студенти су захвалили градским властима за бригу и помоћ.

Извор: Новинска агенција СРНА