Унаприједити сарадњу Универзитета и локалних заједница

У ректорату Универзитета у Источном Сарајеву, одржан је састанак руководства Универзитета са представницима Града Источно Сарајево, начелницима општина које припадају подручју Привредне коморе Источно Сарајево и посланицима у Народној скупштини Републике Српске и Парламенту БиХ са подручја Сарајевско-романијске регије.

Развој и унапређење сарадње Универзитета у Источном Сарајеву са локалним заједницима источног дијела Републике Српске и значај Универзитета за образовни, културни, спортски, привредни и уопште друштвени развој источног дијела Републике Српске, биле су теме данашњег састанка.

Презентован је и извјештај о раду Универзитета у Источном Сарајеву у 2015. години и основни елементи Стратегије развоја универзитета до 2020. године.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић рекао је новинарима да је постојала потреба да се чује мишљење политичке заједнице о стратешким правцима развоја Универзитета у наредних пет година.

“Припремили смо документ од стратешког значаја и желимо да чујемо да ли је то документ који задовољава потребе локалне заједнице и становништва које гравитира нашем Универзитету” нагласио је Грујић напомињући да је ово први у низу сличних састанака који се планирају одржати по регијама у којима функционишу организационе јединице УИС-а.

Грујић је истакао како су на Универзитету у Источном Сарајеву задовољни исказаном жељом и интересовањем представника локалне власти за развојем ове високошколске институције.

“Данас смо чули доста добрих идеја од представника локалне заједнице, видјели смо њихову жељу да се наш Универзитет брже развија, али у обостраном интересу. Значи у интересу УИС-а, али и становништва са овог подручја, које треба да стекне добро знање и да има предуслове за запошљавање. Изнијели смо неке дилеме у којима се ми као институција налазимо. О развоју нових наставних програма, о модернизацији и унапређењу постојећих, јачању међународне сарадње и јачању конкретне сарадње са привредним субјектима. Жеља нам је да Универзитет у Источном Сарајеву буде трансфер знања и технологије ка нашој привреди. Да помогнемо привреди јер тиме јачамо материјалну основу за развој нашег подручја” нагласио је ректор Грујић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија изразио је задовољство што је по први пут организован овакав састанак који је окупио представнике извршне и политичке власти са свих нивоа у Сарајевско-романијској регији.

“Била је ово прилика да чујемо корисне информације о раду Универзитета у Источном Сарајеву у протеклој години као и одређеним стратешким правцима који се желе реализовати у наредном периоду” изјавио је Самарџија.

Градоначелник се осврнуо и на одлуку Скупштине Града Источног Сарајева, којом је она један од оснивача Иновационог центра.

“Наша жеља и намјера била је да се да пуна подршка Универзитету у Источном Сарајеву да остваре своје замисли како би пут од научне институције, преко локалне заједнице, до привредних субјеката учинили што краћим” рекао је Самарџија додајући да су задовољни информацијом коју су добили од представника Универзитета везано за будуће активности око уступљених објеката које је Град дао УИС-у на стално газдовање.

Ово је био први овакав састанак од оснивања Универзитета у Источном Сарајеву, а жеља организатора је да у наредним годинама прерасте у традицију.