Потписан протокол о сарадњи са привредним коморама

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић потписао је данас Протокол о сарадњи са представницима Привредне коморе Републике Српске и подручних привредних комора Источно Сарајево, Требиње, Добој и Бијељина.

Грујић је навео да је данас организован састанак са представницима Привредне коморе Републике Српске, привредних комора са подручја дјеловања Универзитета у Источном Сарајеву, Спољнотрговинске коморе БиХ, Министарства индустрије, енергетике и рударства и Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, те града Источно Сарајево и привредника из Републике Српске.

Он је нагласио да је циљ данашњег састанка јачање сарадње Универзитета са реалним сектором, јер за тим постоји обострани интерес.

“Желимо да то не остане само споразум, већ да се сарадња спусти на ниво факултета због чега смо позвали декане оних факултета који реално сарађују са привредом тако да очекујемо од њих да у наредним данима дођу са конкретним приједлозима сарадње” нагласио је ректор Грујић додавши да Универзитет има потребу за организовањем праксе за студенте у предузећима, као и да саслуша идеје и потребе за знањима које студенти треба да понесу са Универзитета.

Грујић је нагласио да професори Универзитета у Источном Сарајеву имају знање на основу којег могу да помогну у рјешавању низа проблема које имају предузећа.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић истакао је да је циљ потписивања споразума побољшање сарадње између академске заједнице и привреде Републике Српске.

“Очекујем да ћемо овакав споразум потписати и са Универзитетом у Бањалуци, што би требало да да конкретне резултате у директној сарадњи између наставног особља, преко студената, са пословном заједницом на реализацији конкретних пројеката”, рекао је Ђурић.

Он је додао да ће овим споразумом бити обезбијеђено учешће академске заједнице у креирању нових производа, као и кориштење знања и лабораторије са којима располажу, а при том надокнађујући оно што привредни субјекти не могу финансирати и развијати одређене процесе.

Он вјерује да ће то дати конкретне резултате и да ће ускоро имати прилику да добију вишеструке ефекте ове сарадње, а прије свега, да се студенти још у вријеме студирања упознају о оном што ће их дочекати у привредним субјектима.

Ђурић је истакао да су за сарадњу са привредом интересантни сви факултети, неки мање, а неки више.

Директор Ваздухопловног завода “Орао” из Бијељине Милан Прица нагласио је да они већ годинама сарађују са факултетима, али та сарадња није на задовољавајућем нивоу.

“Ово треба да буде једно системско рјешење које омогућава долазак студената и њихово упознавање о томе шта се и како ради у компанијама”, напоменуо је Прица и додао да се на овај начин отвара и простор за увођење нових технологија и специјалних процеса који их сада много коштају јер сарађују са компанијама из Њемачке, Канаде, а све би се могло поједноставити и појефтинити.

Прица је нагласио да им је велики проблем задржати квалитетне кадрове који завршавају факултете, због чега се мора наћи начина да се ти људи стимулишу и да остају, јер у привреди не могу дати такве плате које ће их задржати.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија истакао је да га радује што је данас дошло до оваквог састанка и потписивања протокола о сарадњи јер ће то омогућити да већи број студената буде у прилици да у току школовања спозна шта га чека након завршетка студија.

Он је нагласио да су разговарали и о могућим новим профилима које треба образовати за потребе привреде.

“Знамо да се привреда данас суочава са многим проблемима, али када се узме у обзир да и оваква каква је обезбиједи неколико милијарди буџетских средстава треба јој омогућити да дио тих средстава буде другачије распоређен за подстицај и за развој привреде”, нагласио је Самарџија.

Он је подсјетио да град Источно Сарајево сваке године у буџету планира средства за волонтирање младих свршених студената и за стипендије, тако да су у овој години предвидјели 100.000 КМ за волонтере, а око 50.000 КМ за стипендије студентима који студирају на јавним универзитетима.